Япония вдигна парите за отбрана

  • 24 декември 2013 15:21

  • 1371
  • 1
Япония вдигна парите за отбрана
©

Японското правителство одобри днес рекорден проект за държавен бюджет от 95,88 трилиона йени (922,22 милиарда долара). Проектобюджетът за 2014 г. включва съществено по-високи разходи за отбрана, социални програми и инвестиционни проекти с цел насърчаване на икономиката, предаде ИТАР-ТАСС.

Проектът надхвърля почти с 3,7 трилиона йени (над 30 млрд. долара) държавния бюджет за текущата финансова година. Предвижда се данъците, събрани през предстоящия период, да достигнат най-високо равнище от седем години насам - главно защото потребителският данък върху всички покупки се очаква да нарасне от 5 на 8 процента. По-благоприятната бизнес конюнктура вдъхва надежди и за повече плащания от частни компании. При все това 43 на сто от бюджета ще бъдат осигурени чрез емитиране на държавни облигации, макар че тенденцията е този вид финансиране на дефицита да намалява. По размер на държавния дълг Япония е водеща в "седморката" индустриално развити държави - той вече надхвърля двойно нейния БВП, отбелязва агенцията.

Заложените в проекта военни разходи в сравнение със сегашния бюджет са по-високи с 2,8 процента - 4,88 трилиона йени (почти 45 милиарда долара). Агенцията припомня в тази връзка новата дългосрочна програма на Токио за укрепване и модернизиране на въоръжените сили с оглед нарастващия военен потенциал на Китай и ракетно-ядрените програми на Северна Корея.

Още по-голяма сума обаче - 5,44 трилиона йени (над 52 млрд. долара), е планирана за образованието, науката и технологиите, чието насърчаване е сред приоритетите на сегашния кабинет. Проектът, целящ максимално стимулиране на японската икономика след почти двадесетгодишен застой, ще бъде внесен в парламента в началото на следващата година. Финансовата година в Япония започва на 1 април, уточнява ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.29 | 19:31

1
Да бяхме поканили туранагите да споделят земята ни. От една страна те щяха да ни стимулират да не изчезнем, а от друга винаги е добре да имаш високоморален съотборник. Сега ще ни довлачат де що има мързелива и лъжлива измет от юг и югоизток.

Добави коментар

Водещи новини