Не се споразумяха за ядрената програма на Иран

  • 10 ноември 2013 08:33

  • 1216
  • 0
Не се споразумяха за ядрената програма на Иран
©

Страните от Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Иран не успяха да постигнат споразумение по ядрената програма на Техеран, съобщи министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс след приключването на продължилия три дни пореден кръг от преговорите, които се състояха в Женева, пише БТА.

"Не успяхме да стигнем до споразумение, тъй като останаха въпроси, по които трябва да се търси решение", каза Фабиюс, цитиран от световните агенции.

"Женевската среща все пак ни позволи да напреднем", изтъкна първият френски дипломат.

Руският му колега Сергей Лавров съобщи, че преговарящите са решили преговорите да продължат на равнище политически директори, като работата ще се води на принципа на поетапността и взаимността.

"Конкретната ни цел е да се гарантира пълно изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН и на МААЕ. Макар да не успяхме да договорим всички детайли, преговарящите бяха настроени за конструктивна работа", каза Лавров. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. съобщи, че следващият кръг от преговорите на Шесторката и Иран на равнище политически директори ще се състои на 20 ноември в Женева, предаде Ройтерс. Иранският външен министър Джавад Зариф изрази увереност, че преговарящите ще успеят да постигнат споразумение на следващия кръг.

Целта на преговорите е да бъде съгласувано замразяване на части от иранската ядрена програма в замяна на смекчаване на някои от западните санкции срещу Техеран.

Последвайте канала на

1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини