Една трета от китайците не ползват отпуска

  • 03 август 2011 06:13

  • 732
  • 0
Една трета от китайците не ползват отпуска
© Getty Images

Кой работи най-много? Вече е ясно, че това са китайците. Една трета от жителите на страната въобще не излизат в отпуска. С други думи, работят целогодишно, пише вестник "Российская газета".

Други 18% заявяват, че нямат определени почивни дни. А всички останали, тоест 49% от гражданите на КНР, имат само 21 дни платена отпуска. При това 80% от китайците това положение напълни ги устройва, те са готови вместо почивка да печелят пари. Също така става ясно, че Китай е на първо място в списъка на държавите с най-кратка платена отпуска.

Китайски експерти отбелязват, че „принудителната пълна заетост отразява „играта” между работодателите и работниците, където първите са много по-силните”.

В Кодекса на труда на Китай платената отпуска е ясно определена. Но получаването й е почти невъзможно. А й много китайци не искат да си почиват, предпочитат да работят за да са сити.

Що се отнася до другите държави, най-продължителните отпуски са в Литва и Бразилия. Там работещите си почиват по 41 дни. А в САЩ минималната отпуска е само 15 дни, но към тя се прибавят и 10 почивни дни около отбелязването на националните празници.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини