Реактор от японска АЕЦ се намира върху активен разлом

  • 15 май 2013 20:36

  • 826
  • 0
Реактор от японска АЕЦ се намира върху активен разлом
©

Един от двата реактора в спряната атомна електроцентрала Цуруга (Западна Япония) е разположен върху активен разлом, потвърди днес заключителен доклад на експертна група от японската Агенция за ядрено регулиране (АЯР), съобщи БТА, цитирайки АФП.

Освен в случай на нови данни (което е малко вероятно), отменящи тази оценка, реакторът не бива да получава удостоверение за безопасност, а това ще забрани връщането му в експлоатация. При необходимост компания "Джапан атомик пауър" ще трябва да проучи възможностите за демонтирането му, се казва в доклада. Четиримата експерти са направили изследвания на място, които показват, че разломът е активен. След консултации с тези специалисти председателят на Агенцията за ядрено регулиране Шуничи Танака още през декември миналата година даде да се разбере, че агенцията не може да гарантира, че обектът е безопасен.

През януари тази година обаче огласяването на изводите на експертната група бяха отложено, за да продължат дебатите по тази спорна точка, след като компанията оператор отхвърли хипотезата за активния разлом. Днес обаче се състоя ново заседание за потвърждаване на факта, че разломът е активен. Това е първият случай, когато проучвания на няколко японски ядрени обекта показват подобен резултат.

Заключенията на специалистите ще бъдат предадени на АЯР, която ще даде окончателна оценка, обясни говорител на агенцията. От 50 ядрени реактора в Япония в момента работят само два. Останалите са изключени от съображения за сигурност в очакване на новите норми за безопасност, чието изработване приключва и които би трябвало да влязат в сила през юли.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини