Отиде си жената-компютър

  • 28 април 2013 10:17

  • 2757
  • 0
Отиде си жената-компютър
©

В Индия почина жената-компютър, вписана в рекордите на Гинес заради невероятните си изчислители способности, изпреварили по скорост дори тези на компютрите, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Кориере дела сера".

Шакунтала Деви оставя зад гърба си една дъщеря, двама внуци и фондация на нейното име, подпомагаща бедните индийски деца да ходят на училище.

Шакунтала е родена на 4 ноември 1929 г. в семейството на цирков артист. На три годинки тя демонстрира заложбите си да смята бързо и баща й я превръща в циркова атракция. На тази възраст Шакунтала решава задачи от университетско ниво. На 6 годинки защитава магистратура по математика в университета Майсур. На 8 годинки защитава докторат по математика в университет Аннамалай. През цялото това време обаче тя не посещава училище, защото семейството й не може да плати месечната такса от две рупии.

Шакунтала започва да се изявява по радиа и в телевизионни програми и с хонорарите издържа семейството си.

През 50-те години прави европейско турне и по време на демонстрации в Би Би Си и Рим тя открива грешки в трудните въпроси, които й задават специалистите, повикани да проверят способностите й. Шакунтала си спечелва прозвището жената-компютър през 1977 г., когатo в Южния методистки университет в Далас изчислява число от 210 цифри на 23-а степен за 50 секунди, с десет по-малко от компютъра.

През 1980 г. в Империъл колидж в Лондон тя умножава две числа от по 13 цифри за 28 секунди. Така е вписана в Книгата за рекордите на Гинес.

Шакунтала можела да определи коя дата от XX в. в кой ден се пада.

Последвайте канала на

2757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини