НАТО уби 11 деца и жена в Афганистан

  • 07 април 2013 19:17

  • 1441
  • 3
НАТО уби 11 деца и жена в Афганистан
©

Единадесет афганистанчета и жена са убити във въздушен удар при операция на НАТО срещу командири на талибаните вчера в източен Афганистан, съобщиха днес местни представители, цитирани от Ройтерс и ДПА.

При операцията, извършена в село в областта Шигал на размирната провинция Кунар, са убити също шестима бунтовници, двама от които са високопоставени талибански командири, съобщи в декларация афганистанското министерство на вътрешните работи. В битката е убит и цивилен американец - съветник на Националния директорат по сигурността (афганистанската разузнавателна агенция), съобщи говорител на губернатора на провинцията. Журналист на Ройтерс видя труповете на 11 деца, които техните семейства отнесоха в резиденцията на областния управител в знак на протест. Тяло на жена нямаше, но според ислямската традиция женските тела не се излагат на показ. Въздушният удар по селото бил нанесен, след като натовските и афганистанските войски попаднали под упорит обстрел, разказа говорителят на губернатора на провинцията. След бомбардировката се разразила още по-ожесточена престрелка, която продължила до тази сутрин. Децата и жената загинали, когато покривите на къщите им рухнали върху тях след бомбардировката.

Говорител на НАТО каза, че коалицията е наясно със случая, но засега не може да потвърди цивилните жертви. Той добави, че въздушният удар е бил поискан от коалиционните сили, а не от афганистанските войски. През февруари президентът Хамид Карзай забрани на афганистанските сили да искат въздушна подкрепа от натовските войски заради множеството цивилни жертви.

Последвайте канала на

БТА
1441 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.07.02 | 12:39

3
NATO are killers.
s

2013.07.02 | 12:39

2
типично по американски избиването и изнасилването на жени и деца е тяхната сила но борба с компетентен въоръжен опонент не
гого

2013.04.09 | 11:32

1
от нато: Извиняваме се!

Добави коментар

Водещи новини