Вода от АЕЦ Фукушима ще се излее в океана

  • 07 март 2013 10:21

  • 921
  • 0
Вода от АЕЦ Фукушима ще се излее в океана
© gettyimages

Японската компания ТЕРСО, оператор на АЕЦ "Фукушима-1", която бе повредена при земетресението и цунамито през 2011 г., смята да изхвърли в океана голямо количество вода от централата, пречистена от радиоактивни елементи. За целта фирмата ще използва нова пречиствателна система, която ще представи в края на март, предаде ИТАР-ТАСС.

ТЕРСО обеща пред правителствената комисия за ядрено регулиране да постигне разбирателство по въпроса с местното население и риболовните синдикати, обявили се категорично против изливането на вода от АЕЦ в океана. Компанията оператор обаче е принудена да предприеме спорната стъпка, тъй като в централата няма възможност да се пази голям обем радиоактивна вода, а нови хранилища може да бъдат построени едва към 2015 г. На територията на "Фукушима-1" се намират в момента към 360 000 куб. метра вода, съдържаща различни радиоактивни частици. Обемът й постоянно нараства поради използването на морска вода за охлаждане на реакторите, макар че ТЕРСО я рециклира, отстранявайки цезия чрез специални технологии. Още не се знае дали Токио ще позволи на ТЕРСО да осъществи своя план, съпроводен с редица рискове.

Премиерът Шиндо Абе увери, че "това няма да е много лесно". Много неща ще зависят от ефективността на новата система за пречистване на водата, която ТЕПКО смята да използва. Според местни експерти тя ще може да премахва 62 от 63-те вида радиоактивни частици, но едва ли ще се справи с извличането на трития. Съдържанието на този радиоактивен водороден изотоп във водата от "Фукушима-1" е 1300 бекерела на 1 куб. сантиметър при максимално допустими 60 бекерела, добавя ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини