Издигнаха паметник на оцелял от цунамито в Япония бор (снимки)

  • 06 март 2013 09:22

  • 1212
  • 0
Издигнаха паметник на оцелял от цунамито в Япония бор (снимки)
© gettyimages

Паметник на по чудо оцелял от цунамито на 11 март 2011 г. бор бе издигнат в Япония, предаде РИА Новости.

Монументът е издигнат в североизточния град Рикудзентакада. Преди трагедията в областта е имало 70 000 дървета. Вълната-цунами унищожи напълно града, и при природната стихия загинаха 1800 жители на града. Боровата горичка първа е поела удара на вълната и е била изравнена със земята. От всичките дръвчета оцеля само един бор. Той стана символ на оцеляването и призив за възраждане на живота в унищожения от цунамито град. Борът бе наречен чудо.
Дървото не оживя обаче заради концентрацията на морска сол в почвата. За да спасят бора жителите създадоха комитет и започнаха да събират средства. Опитите обаче са се провалили и дървото изсъхна. През септември властите решиха да отрежат дървото и да превърнат бора в паметник. Вътрешната част на ствола е сменена с изкуствена и той е облицован с истинска борова кора. Дървото е е закрепено с бетонен постамент, а короната е направена от изкуствени материали и имитира клоните и шишарките на оцелялото дърво.

На 11 март се навършват две години от трагедията, когато земетресение и последвала вълна-цунами удариха АЕЦ Фукушима. При най-голямото природно бедствие в Япония за този век загинаха 20 000 души. Ликвидацията на последиците ще отнеме най-малко 40 години.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини