Иракският премиер пусна на свобода 700 жени

  • 01 януари 2013 20:38

  • 1098
  • 0
Иракският премиер пусна на свобода 700 жени
©

Иракският премиер Нури ал Малики обяви днес, че над 700 жени са били освободени иракски затвори, предаде Франс прес. След това решение на правителството в затвора остават 210 жени, осъдени за терористични действия.

С решението си да освободи жените затворнички Малики изпълни едно от исканията на десетки хиляди иракски сунити, които протестират в цялата страна от десетина дни, посочва АФП.

Сунитите настояват за равнопоставеност и прекратяване на практиката законите за борба с тероризма да се нарушават системно по отношение на представители на сунитската общност.

Едновременно с освобождаването на затворничките Малики, който е шиит, предупреди активистите на сунитското протестно движение, че ако не прекратят действията си, срещу тях ще бъдат изпратени силите на реда.

Изненадващо за местните политически наблюдатели солидарност със сунитските протести изрази влиятелното шиитско движението на
Муктада ас Садр, посочва АФП. Ас Садр предупреди правителството на Малики, че ще се сблъска с "иракска пролет", ако кабинетът не изпълни исканията на протестиращите сунити.

"Протестите ще продължат докато хората не бъдат удовлетворени от мерките, предприети от правителството", подчертал Муктада ас Садр, цитиран от АФП.

Последвайте канала на

БТА
1098 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини