Владислав Апостолов: От дебата между Тръмп и Харис загубиха зрителите

  • 12 септември 2024 13:23

  • 296
  • 2
Владислав Апостолов: От дебата между Тръмп и Харис загубиха зрителите
© Getty Images

Много е трудно да кажем обективно кой е спечелил дебата между двамата водещи кандидати за президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти., каза в интервю за БТА журналистът Владислав Апостолов.

"От единия лагер, разбира се, разгръщат разказа за тотална, безапелационна, пълна, зрелищна победа на Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти.. От другия лагер посочват как това бил дебат трима срещу един - двамата модератори на Ей Би Си, които бяха на моменти по-агресивни от самата Камала. Следователно техният разказ е за Тръмп", заяви той.

"Със сигурност обаче можем да кажем, че загубиха зрителите, защото това не беше автентичен дебат по политики в детайли, в които могат да се разгърнат аргументи", добави Апостолов.

Бившият президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и вицепрезидентката на САЩ Камала Харис участваха в дебат във вторник, осем седмици преди президентските избори в САЩ на 5 ноември и броени дни преди да започне предварителното гласуване в някои щати. Двамата водиха ожесточен спор за икономиката, имиграцията, абортите, националната сигурност и други теми.

Посланията, на които републиканецът наблегна в дебата, са тези за кризата по южната граница с Мексико, за масовата миграция, за икономиката, за инфлацията и "за геополитическия хаос" по време на първия и единствен мандат на президента демократ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. Посланията на Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти. и на демократите като цяло са не толкова политически, колкото персонални. Тяхното послание е "вижте този изключително вреден, лош човек, осъден престъпник [...] и не гласувайте за него", посочи журналистът.

Една от основните теми в телевизионния дебат между Тръмп и Харис беше тази за абортите. Тя е много важна за ключова демографска група - белите жени с висше образование от големите градове, която според социолозите може да наклони везните към победа на единия от двамата кандидати. През 2022 г. Върховният съд на САЩ официално отмени решението по делото "Роу срещу Уейд", обявявайки, че конституционното право на аборт, поддържано в продължение на почти половин век, вече не съществува. По този начин отделните щати получиха възможността сами да решават дали да разрешат, или да забранят доброволното прекъсване на бременността. При решението на Върховния съд натежаха гласовете на тримата съдии, които бяха назначени през мандата на Тръмп (2016-2020 г.)

Доц. Искрен Иванов: Камала Харис е категоричният победител в дебата

"Това беше изключително умело използвано още на междинните избори (през 2022 г.), когато се очакваше огромна републиканска победа и т.нар. "червена вълна". Това не се случи", каза Апостолов и отбеляза, че според много анализатори причината е именно заради гласовете на ключовата демография на "колебаещите се жени, особено жени с колежанска диплома и бели жени от предградията, които понякога могат да гласуват за републиканци, но и за демократи". "Въпросът за абортите може би ще бъде точно този, който в крайна сметка ще ги приюти към лагера на демократите и ще даде едно сериозно предимство на Камала ХарисКамала ХарисКамала Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, САЩ, в семейство на имигранти.", каза Апостолов. 

"От друга страна, това, което Тръмп поставя на масата, е огромният хаос с нелегалната миграция - видя се с кризата с мигрантите от Хаити в Спрингфийлд, малкото градче (в Охайо); инфлацията, която се признава и от Камала Харис; и ситуацията в света, защото от началото на мандата на Байдън вече има две горещи войни [...] с ключовото участие като политика и влияние на американската държава", добави Апостолов.

Няма в момента ясно изразен фаворит за спечелването на изборите, каза журналистът и даде за пример 2016 г., когато кандидатката на Демократическата партия Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 бе сочена от социолозите за сигурна победителка, а в крайна сметка бе победена от Тръмп. Той отбеляза, че Пенсилвания може да се окаже решаващият за изхода от вота щат.

Публикуван вчера сондаж на в. "Ню Йорк Таймс" и специализирания уебсайт FiveThirtyEight показва, че Харис води пред кандидата на Републиканската партия Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския с 49% срещу 47% в допитванията на национално ниво. В колебаещите се щати Тръмп има преднина в Аризона и Джорджия, Харис води в Уисконсин, Мичиган и Северна Каролина, а в Пенсилвания и Невада са с равен дял от намеренията за гласуване.

Именно тези щати ще решат кой ще е следващият президент, тъй като победата в тях ще донесе на един от двамата кандидати достатъчно подкрепа, за да събере необходимите 270 гласа в Избирателната колегия. Президентът на САЩ се избира непряко, т.е. не чрез народния вот, а чрез гласовете на електорите, които всеки щат излъчва в Избирателната колегия. За почти всички щати (без Мейн и Небраска) е валидно правилото, че кандидатът, спечелил народния вот в даден щат, независимо с какъв резултат, печели гласовете на всички електори от този щат.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
един

2024.09.12 | 13:55

2
Загубиха тръмпистите,никой друг не е загубил!

2024.09.12 | 13:41

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини