Любомир Кючуков: Въпросът е да се прехвърли ли войната Украйна - Русия в полето на политиката

  • 10 септември 2024 15:07

  • 558
  • 0
Любомир Кючуков: Въпросът е да се прехвърли ли войната Украйна - Русия в полето на политиката
© bulphoto (архив)

ЕС е в твърде неуютна позиция. Не случайно Олаф Шолц заговори след 1 септември след изборите в Тюрингия и Саксония. Умората от войната се усеща, има падане на жизненото равнище на хората и буксуване на икономиката. Това каза пред БНР Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи от 2005 до 2009 г.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14547

Той коментира ще има ли край на войната Русия – Украйна и възможно ли е примирие.

"Краят на войната е въпросът, който виси от дълго време във въздуха. И докато първоначално нашият отговор на НАТО и ЕС, казвам нашият, защото България е част от НАТО и ЕС, беше война до победа, от есента на 2023 г. е да не позволим Украйна да претърпи поражение. От юни т. г. имаме нова постановка - да принудим Русия да седне на масата за преговорите. Затова има няколко фактора. Първо самите военни действия, през тези 2,6 години, показаха, че на военното поле тази война трудно може да се спечели, защото трудно може да се загуби – Русия е ядрена сила. Ако сме честни към Украйна, няма да позволим да претърпи поражение. Втората тенденция е, че тази война върви към ескалация и става все по-високо технологична. От тази гледна точка изниква въпросът колко дълго ще ескалира? И се доближаваме до момента, да се направи избора или страните от НАТО да подкрепят тези военни действия или прехвърлянето на войната в полето на политиката", коментира Кючуков.

Песков: За разлика от Шолц Русия не вижда предпоставки за мирно уреждане на конфликта в Украйна

"И не на последно място: Кой плаща и от двете страни, говоря от страната на НАТО-ЕС? Защото изведнъж в отговора на въпроса  не става дума за човешките жертви, а за пари, което става цинично", добави дипломатът.

Според него забавянето на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ с 6 месеца е довело до нарастване на крайно дясна националистечска вълна в европейските общества и "това се видя на последните избори за ЕП".

"Опитахме се да решим въпроса със замразените руски активи, но това временно решава проблемът, а не дългосрочно. Цялата съвкупност от въпроси поставя въпроса: Не е ли време да се премине към полето на политиката и то от позицията на силата", коментира Кючуков.

Той смята, че в близко бъдеще мир няма да има и уточни: "Говорим не за мир, а за примирие, което зависи от условията и гаранциите при сключването на примирие. Не си представям, че мирен договор в близко време ще има." Кючуков даде пример, че вече 40 години Япония и Русия нямат мирен договор за нерешените териториални въпроси за 4-те Курилски острова, „но това не означава, че се бият и там умират хора“.

Бившият министър на външните работи коментира и БРИКС, желанието на Турция да стане член, и Първата мирна конференция в Швейцария, през юли, на която не беше поканена Русия, но на нея не се обсъждаха предложенията на Зеленски и исканията на Русия. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини