Кoй би могъл да наследи Исмаил Хания?

  • 31 юли 2024 18:44

  • 476
  • 0
Кoй би могъл да наследи Исмаил Хания?
© Getty Images, архив

След смъртта на Исмаил Хания, убит при ракетен удар в Техеран, който "Хамас" приписва на Израел, възникват няколко значими въпроса, отбелязва Франс прес в аналитичен материал, цитиран от БТА. 

Кой ще наследи Исмаил Хания начело на "Хамас"

Фигура номер две в движението Салех ал Арури беше убит още в началото на годината при удар, приписван на Израел, в южното предградие на Бейрут. Сега се очертават двама евентуални приемници на Хания.

Муса Абу Марзук, е високопоставен представител на политическото бюро на "Хамас", смятан за един от приближените на Хания. Той е по-умерен от представителите на въоръженото крило на "Хамас" и призовава за приемане на границите от 1967 г. за евентуална бъдеща палестинска държава. Това обаче е пораждаща полемики в "Хамас" позиция.

В Израел: Исмаил Хания е убит с ракета, изстреляна от Иран

През 90-те години  на миналия век Марзук  живееше в САЩ, където беше арестуван и обвинен, че е свързан във финансирането на въоръженото крило на "Хамас". После той е живял в Йордания, Египет и в Катар. Марзук е представлявал "Хамас" в редица непреки преговори в Израел.

Друг потенциален приемник на Хания е Халил ал Хая, който е фигура номер две в политическото бюро на "Хамас" в Газа и който познава добре лидера на въоръженото крило на "Хамас" Яхия Синуар.

През 2006 г. Ал Хая ръководеше парламентарния блок на "Хамас", непосредствено след победата на палестинското движение на парламентарните избори в палестинските територии. Ал Хая е пламенен последовател на въоръжената борба. Редица членове на семейството му са загинали по време на израелски удари в Газа през 2007 г.

Според някои наблюдатели, начело на "Хамас" може да се върне Халед Мешаал, който беше предшественикът на Исмаил Хания.

Синът на елиминирания лидер на ХАМАС: Това убийство няма да спре съпротивата, ще се борим докрай

Пред Франс прес представител на движението, пожелал да остане анонимен, каза, че "Хамас" ще преодолее тази криза. Той допълни, че убитите в миналото лидери на "Хамас" само са засилили мощта на движението. 

Последиците за Израел от смъртта на Хания

И ако някои израелци се зарадваха в социалните мрежи заради смъртта на Хания, сега те започват да си задават и въпроса какво ще стане със заложниците, пленени по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година и откарани в Газа. Зараждат се опасения и от военна ескалация. 

Възниква и въпросът какво ще стане с непреките преговори между Израел и "Хания".  Базираното в Доха политическо ръководство на "Хамас", ръководено от Хания, беше упражнило натиск над Синуар  и ръководството на "Хамас" в Газа да приеме прекратяване на огъня, казват експерти.

Според Михмайир Абусада, палестински политолог, ответен удар за Израел може да дойде от Западния бряг или от групи на "Хамас" в Южен Ливан. Той може да бъде под формата на самоубийствен атентат или на стрелба по израелски войници или заселници.

По-късно днес, според израелски медии, в Йерусалим ще се събере израелският военновременен кабинет.

Русия: Убийството на лидера на "Хамас" е абсолютно неприемливо

Какви ще са последиците за региона

Въоръженото крило на "Хамас" вече заплаши, че убийството на Хания отвежда войната в Газа до ново ниво и ще има огромни последици за региона. Иран все още не е обявил как ще отвърне на тази смърт, станала на иранска територия и породила критики срещу иранските сили за сигурност. 

"Хамас" и Иран не искат регионална война, но едно престъпление трябва да бъде наказано, заяви пък Хали ал Хая на пресконференция в Техеран, цитиран от Ройтерс.      

Последвайте канала на

Теодора Павлова
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини