Популацията на вълците в Европа поражда множество спорове между привърженици и противници на животното

  • 17 юли 2024 13:28

  • 181
  • 1
Популацията на вълците в Европа поражда множество спорове между привърженици и противници на животното
© pixabay

През 2023 г. числеността на вълците, чието латинско наименование е canis lupus, се увеличи в 23 държави от Европейския съюз, като броят им се изчислява на около 20 300 индивида, предаде АФП.

Възстановяването на популацията не минава без противоречия, най-вече заради нападения над добитък. Понякога те водят до ожесточени спорове между привържениците и противниците на хищника. 

През есента на 2023 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която загуби старото си пони, убито от вълк в семейния ѝ имот в Северна Германия, призова за по-ниско ниво на защита на хищника, който понастоящем е „строго защитен“. 

„Близката връзка между хората и вълците датира от много отдавна, тъй като днешните кучета са произлезли от популации на вълци, което е най-старата форма на опитомяване на животни“, каза пред АФП Никола Лекюрьо, изследовател от френския Национален център за научни изследвания (CNRS) в Монпелие. „Вълците са били и продължават да очароват много човешки общества. Като например мита за вълчицата, която кърми основателите на Рим, или вълка Фенрир в скандинавската митология или синия вълк, митологичен прародител на монголите“, допълня Лескюре. Тези взаимоотношения несъмнено се усложняват с опитомяването на т.нар. добитък (овце, кози, говеда, свине) преди около 10 000 години. „Вълците са опортюнистични хищници и навсякъде, където има животновъдство на открито, има и хищничество върху стадата“, смята изследователят.

Понастоящем вълците могат да бъдат убивани за защита на стадата, но при много специфични условия. Във Франция през 2023 г. са преброени 1003 вълка, като всяка година се убиват около 20 % от тях, а властите планират да опростят процедурите за отстрел. „Ако защитата бъде отслабена, вълците могат да бъдат ловувани без основание, а това ще отвори вратата за всякакви злоупотреби“, притеснява се ученият.

Според Луиджи Боитани, професор по зоология в Римския университет „Ла Сапиенца“, идеята, че премахването на вълците ще реши всичко, е илюзия и няма да проработи.

През 2022 г. Франция изплати обезщетения за нанесени щети, причинени от вълци, възлизащи на четири милиона евро. В сравнение с това, държавата изплаща 65 милиона евро за щети, нанесени от диви свине и елени, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
181 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.17 | 14:56

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини