Американски законодатели се срещнаха с Далай лама и заявиха, че няма да позволят на Китай да влияе върху избора на негов наследник

  • 19 юни 2024 14:00

  • 242
  • 2
Американски законодатели се срещнаха с Далай лама и заявиха, че няма да позволят на Китай да влияе върху избора на негов наследник
© Getty images (архив)

Американски законодатели, които се срещнаха с Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския в Индия, заявиха, че няма да позволят на Китай да влияе върху избора на негов наследник, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се тези коментари да разгневят Пекин, който смята тибетския духовен водач в изгнание  за сепаратист. Вашингтон и Пекин се опитват да стабилизират разклатените си отношения, докато Индия настоява Китай да осигури траен мир на спорната им хималайска граница, четири години след като военен сблъсък обтегна отношенията им.

Депутатите също така казаха, че Вашингтон ще окаже натиск върху Пекин да проведе преговори с тибетските лидери, които са в застой от 2010 г., за да се реши тибетският въпрос, с помощта на законопроект, който според тях президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще подпише скоро.

Въпреки че Вашингтон признава Тибет за част от Китай, законопроектът поставя под въпрос тази позиция и всяка промяна би била голям шок за Пекин, смятат анализатори.

Седемчленната делегация, съставена от представители на двете партии в парламента на САЩ – демократите и републиканците и водена от Майкъл Маккол, представител на републиканците от Тексас, който е и председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите, се срещна с Нобеловия лауреат за мир в неговия манастир в северния индийски град Дхарамсала.

"Все още се надявам, че един ден Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския и неговият народ ще се завърнат в мирен Тибет", заяви Маккол на прием след срещата. "Пекин дори се е опитал да се намеси в избора на наследник на Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския", каза той, но добави, че "САЩ няма да позволят това да се случи".

Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския избяга в Индия през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайското управление в Тибет.

Осемдесет и осем годишният Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския, който от години има здравословни проблеми, ще отиде тази седмица на лечение в САЩ.

Далай лама се ваксинира

Последвайте канала на

Валери Зайцев
242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.20 | 16:20

2
тия арогантни кравари сеят раздори и войни навсякъде и без никой да ги пита!

2024.06.19 | 14:37

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини