Михаил Кръстев: 100% дивидент от държавните предприятия е убийствено за икономиката ни

  • 28 април 2023 10:51

  • 246
  • 0
Михаил Кръстев: 100% дивидент от държавните предприятия е убийствено за икономиката ни
© Нова нюз

„Убийствено за българската икономика е източване на държавните предприятия със 100% дивидент. Ако една частна компания започнете да я източвате със 100% дефицит, тя ще фалира за отрицателно време. Същото ще се случи и с държавните компании по предложеното от тази новосформирана коалиция на първите две коалиции. Ако така влезем в 3%-ия дефицит така, това ще бъде катастрофално. Спираме всички инвестиции, спираме всички разходи за инфраструктура, за да даваме за пенсии. Подобрило ли се е състоянието на държавата при увеличаване на дупката в НОИ”.

Това заяви икономистът Михаил Кръстев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

За колегата му икономист Руслан Стефанов прекалено лесно държавата е преминала на темата за намаляване на дефицита до 3%. „Допреди 3-4 г. говорехме за балансиран бюджет. Това вече е разхлабване на бюджетната дисциплина. Ако сме обявили влизането в еврозоната като приоритет, това ще се случи”, каза Стефанов.

Трябва ли на салфетка да правим сметка?

„Служебното правителство, Министерството на финансите и БНБ не изпълниха своите задължения, поети от съществуващи политики – влизане в еврозоната. В случая с бюджета е същото”, обясни той. Според него е добре да се мисли за различни перспективи в следващите 3-4 години, а не само бакалски разговори.

Според колегата Кръстев всяка една институция, включително и държавата не може да харчи повече, отколкото събира. „Инфлацията няма де се повиши от влизането ни в еврозоната, нито дефицитът след това ще расте. Дефицитът зависи от решенията на политическите партии в парламента”, заяви той. Според Кръстев няма значение дали България ще покрие критерия за 3% дефицит, ако го направи по погрешен начин.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини