ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

  • 13 юни 2024 09:49

  • 190
  • 1
ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.
© gettyimages

Броят на принудително разселените хора е достигнал рекордните 117,3 милиона към края на миналата година. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от "Ройтерс".

Предупреждава се обаче, че тази цифра може да нарасне още повече, ако не се предприемат големи политически промени в световен мащаб.

"Това са бежанци, търсещи убежище, вътрешно разселени хора, хора, които са принудени да напуснат поради конфликт, заради преследване, заради различни и все по-сложни форми на насилие", заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

По негови думи конфликтът остава много дълбок двигател на разселването.

В доклада си за глобалните тенденции при принудителното разселване ВКБООН посочва, че е имало годишно увеличение на броя на принудително разселените хора през последните 12 години.

Агенцията изчислява, че принудителното разселване е продължило да се увеличава през първите четири месеца на 2024 г., като броят на разселените вероятно е надхвърлил 120 милиона души до края на април.

"Освен ако няма промяна в международната геополитика, за съжаление, очаквам тази цифра да продължава да се покачва", отбеляза Гранди по повод риска от нови конфликти.

Конфликтите, довели до разселването, включват войната в Судан, която Гранди описа като "една от най-катастрофалните", въпреки че привлече по-малко внимание от други кризи. Той отбеляза, че над 9 милиона души са били вътрешно разселени, а други 2 милиона са избягали в съседни страни, като Чад, Египет и Южен Судан.

"Хората пристигат със стотици всеки ден", посочи Гранди, имайки предвид притока на хора, търсещи безопасност в Чад.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци: Ударите по Рафах са ужасяващи

В Газа бомбардировките и сухопътната кампания на Израел са довели до вътрешното разселване на около 1,7 милиона души - близо 80% от населението на палестинския анклав.

Гранди предупреди, че евентуалното преминаване на жители на Газа в Египет от граничния град Рафах, за да избягат от военната офанзива на Израел, би било катастрофално.

"Друга бежанска криза извън Газа би била катастрофална на всички нива, включително защото нямаме гаранция, че хората ще могат да се върнат в Газа един ден", обясни той.

Последвайте канала на

Калина Христова
190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.13 | 13:39

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини