Кой трябва да се страхува от Изкуствения интелект? Май не са обикновените работници, а изпълнителните директори

  • 07 юни 2024 18:06

  • 4871
  • 0
Кой трябва да се страхува от Изкуствения интелект? Май не са обикновените работници, а изпълнителните директори
© Pixabay/Novini.bg

Пътят на логиката е повече от ясен – появява се машина, работникът става излишен, машината работи вместо него и без пари; струва само парите за поддръжка (може би и гориво). 

Появява се машината, която събира кеглите в боулинг залата, човекът отпада. Появява се будилникът, хората, на които са плащали да будят другите, остават без работа, появява се поточната линия, работниците остават без работа, появява се дигиталният фотоапарат, фотото, в което сте си проявявали лентите, затваря и на негово място отваря магазин за кейсове за смартфони. 

Та, да – логиката сочи, че с появата на Изкуствен интелект нечии професии ще бъдат застрашени. 

Фактът, че се гледа в т.нар. неквалифициран труд, иде да покаже едновременно колко лошо е мнението на хората и колко неправилно. „Неквалифициран труд“ обикновено са думите, които заместват истинските: „причина да ти плащаме малко, защото нямаш диплома“. 

„Неквалифициран труд“ се водят например много убийствено тежки работи в строителството и пътната поддръжка – които изискват много физическа издръжливост и сръчност, каквито много хора нямат. Идеята е, че „има много хора на опашката след тебе и можем да наемем кой да е от тях“.

Не е вярно, но това е съвсем друга тема, за някой друг път. 

Та, ето защо хората се насочиха автоматично в тази посока, когато се заговори за Изкуствения интелект, който щял да „краде работи“ (в смисъл на работни позиции). 

И колкото и изпълнителните директори по света да се опитаха да поведат нещата в тази посока, се оказа (о, сладка ирония!), че по-скоро те са заменимите, а не служителите им. Да не говорим, че разликата в заплатите им и тези на служителите им е в хиляди пъти. Ще се върнем след малко на това. 

Искам да отбележа и още една ирония. Изкуственият интелект все още не може да замени писателите и музикантите – онези „скъпи служители“, които изпълнителните директори от различни компании от развлекателната индустрия си въобразиха, че могат да заменят със софтуер. Е, не могат. Изкуственият интелект просто не е достатъчно добър, за да върши тяхната работа, няма чувство за хумор, чувство за ритъм на повествованието, усещане за създаване на достоверни персонажи, музиката му е просто обикновено подреждане на ноти, без чувство и неносещо удоволствие. Но…

… пък Изкуственият интелект чудесно се справя с писането на програми и скоро време е твърде вероятно създателите му (програмистите) да се окажат лееееко излишни в по-малките компании, които не могат да си позволят заплатите им (и които компании не се фокусират основно върху писането на програми, а го имат като вторично изискване за улеснение на работния процес). 

А доскоро вярвахме, че именно „програмист“ е професията на бъдещето, за която е сигурно, че ще бъде най-нужната и най-търсената. 

А сега творението на програмистите (AI) направи първи тях… да не казваме „ненужни“, прекалено силно и не на място е; да кажем, че поразклати вярването, че работните им места са циментирани. 

Говорим за онези, които се занимават с писането на елементарни кодове, не говорим за всички, да поясним. 

Втората най-сериозна жертва на творението се очаква да бъдат изпълнителните директори, за които е ясно, че аутсорсват повечето си задължения на асистенти – понякога до 60% от тяхната работа се оказват свършени от асистенти. 

Нека ви подскажа в каква посока да разсъждавате по темата: 

Танг Иу е изпълнителен директор отскоро (август 2022 г); работи по 24 часа, седем дни в седмицата срещу $0 на месец. 

Танг Иу е новият изпълнителен директор на NetDragon Websoft и е изкуствен интелект. Любопитен факт: от „назначаването“ на Танг Иу, фирмата NetDragon Websoft се представя повече от блестящо на Хонконгския фондов пазар. 

Справка: в глобален план за последните 45 години, заплатата на изпълнителните директори се е увеличила с 1460%; заплатата на обикновения работник – с 18%. Днешният изпълнителен директор взима около 399 пъти колкото обикновения работник. 

Кой е по-нерентабилен за фирмата? 

Чия работа се върши по-добре от компютър? 

През 2021 г. изпълнителният директор на Amazon Анди Джейси е взел $213 милиона – равностойно на заплащането на 6474 служители на Amazon, според материал на The Hustle. 

През 1965 г. заплатата на изпълнителния директор глобално е била равна на 20 заплати на служители (1:20), днес е 1:399. Кара те да се замислиш. 

Дейвид Заслав – изпълнителният директор на Warner Bros, е избран за най-лошият изпълнителен директор на 2022 г. – „архитектът“ зад сливането на Discovery и WarnerMedia, който коства 37% спад в цената на акциите на компанията си. И който получава колосалната заплата от $246 милиона на година. Това прави по $673 972 на ден. Това прави 1 213 230 лв. на ден. 

Върнете се и го прочетете пак. Имате ли нужда от малко време да го преосмислите? 

Един милион двеста и тринадесет хиляди и двеста и тридесет лева на ден. 

Това е заплатата на най-лошо представилият се изпълнителен директор в САЩ.

А хората се опасяват, че обикновеният работник щял да си загуби работното място. Не знам за вас, но аз лично не го виждам Дейвид Заслав да слага плочки или да бърка бетон. 

Замяната на изпълнителни директори със софтуер ще спести стотици милиони за заплати. Не само. Освен това ще минимизира риска от загуба на пари, дължащ се на скапаните преценки на скъпо платените изпълнителни директори. 

Танг Иу води убедително срещу Дейвид Заслав. 

Може да споменем и изпълнителния директор на Hilton Крис Насета, който струва (под формата на заплата) на фирмата $55,9 милиона всяка година, но също така през 2022 г, струва и допълнителни $720 милиона загуби. Черешката на тортата? Дейвид Калхун от „Бойнг“. Не им стига лошата слава, която се понесе по техен адрес, но и Дейвид им струва $21,1 милиона в заплата.

Дейвид, който планира да съкрати 30 000 работници от фирмата; и който, според доклади, коства $12 милиарда (това е 12 с девет нули долара) и на неговите плещи (според доклади) лежат и проблемите с моделът 737, за които всяка медия по света писа. 

Та, кой трябва да се страхува от Изкуствения интелект? Май не са обикновените работници. 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
4871 0

Свързани новини

Водещи новини