Новият лидер на Тайван: Репресиите на площад „Тянънмън“ няма да бъдат забравени

  • 04 юни 2024 14:00

  • 437
  • 2
Новият лидер на Тайван: Репресиите на площад „Тянънмън“ няма да бъдат забравени
© Getty images (архив)

Репресиите на площад „Тянънмън“ в Пекин, извършени от китайското правителство, няма да изчезнат в „потока на историята“, заяви днес новият лидер Уилям Лай по повод 35-ата годишнина от събитието, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Спомените за 4 юни няма да изчезнат в потока на историята и ние ще продължим да работим упорито, за да запазим жив този исторически спомен“, за „всички онези, които са привързани към китайската демокрация“, написа във „Фейсбук“ Лай, който встъпи в длъжност през май.

„Тъй като това ни напомня, че не е лесно да постигнеш демокрацията и свободата, трябва да отговорим на автокрацията със свобода и смело да се опълчим на нарастването на авторитаризма“, добави тайванският лидер.

На 4 юни 1989 г. Китай изпрати войници и танкове срещу мирни продемократични демонстранти на централния площад в Пекин, за да сложат край на продължаващите седмици наред протести с призиви за политическа промяна.

Стотици хора, според някои оценки надхвърлящи хиляда, са убити тогава.

Темата е особено чувствителна за китайските комунистически лидери и всяко споменаване на репресиите е строго цензурирано в страната.

Поради тази цензура много млади китайци днес не знаят за този епизод от китайската история.

В Тайпе за днес от 18.40 ч. е насрочено ежегодно бдение пред мемориала на Чан Кайшъ (основателя на Тайван).

Китай смята, че Тайван е негова провинция, която още не е успял да обедини отново с останалата част от територията си  след края на гражданската война и идването на власт през 1949 г. на комунистите в Пекин.

Си Цзинпин: Китай ще бъде обединен

Пекин обвини Лай, че тласка острова към „война“,  обвини го, че е „опасен сепаратист“ и организира през май мащабни военни маневри около Тайван.

Демократичната прогресивна партия на Лай защитава суверенитета на Тайван, който има свое собствено правителство, армия и валута.

„Истински уважавана страна е тази, в която хората говорят открито“, написа днес Лай в публикацията си.

„Всеки режим трябва да се вслуша в гласа на народа, особено на по-младото поколение, защото социалната промяна често зависи от различни мнения“, добави тайванският лидер.

„В бъдеще ще продължим да обединяваме всички сили, за да укрепим демокрацията в Тайван, ще работим с държави, които споделят същите ценности за изграждане на по-добър свят“.

През 1989 г. Пекин твърдеше, че е сложил край на „контрареволюционни бунтове“ в това, което извън страната се смята за клане на невинни, сред които и много студенти.

Запитан вчера по темата по повод 35-ата годишнина, говорител на китайското министерство на външните работи каза, че Пекин „отдавна е направил ясни изводи във връзка с политическите вълнения, случили се в края на 80-те години“.

На площад „Тянънмън“ туристически групи със светлоотразителни шапки в различни цветове бяха видени днес да позират до мавзолея на китайския лидер Мао Цзъдун на фона на значително, но не необичайно присъствие на служители по сигурността.

Достъпът до най-големия площад в света, около който са разположени редица официални сгради, както и Забраненият град, е под непрекъснат строг контрол и за него винаги се изисква разрешение.

В Хонконг, бивша британска колония, върната на Китай през 1997 г., във връзка с нов закон за националната сигурност вчера беше арестуван осми човек заради съобщения в социалните мрежи, посветени на годишнината от репресиите.

Хонконг дълго време беше единственото място в Китай, където се толерираше честването на клането на 4 юни 1989 г.

Но тези чествания, често под формата на бдения със свещи в памет на множеството убити демонстранти, са забранени от 2020 г. насам, когато Пекин наложи силно ограничителен закон за сигурността, след вълна от огромни и понякога съпроводени с насилие продемократични демонстрации.

Местният християнски седмичник „Крисчън таймс“ в съботния брой остави първата си страница почти празна и написа, че „може да отговори на настоящата ситуация единствено като остави бели полета вместо да напечата текст“ в общество, станало толкова „рестриктивно“.

Съд в Хонконг забрани протестен химн с аргумента, че може да бъде използван като оръжие

Споразумението за връщане на Хонконг гарантираше по принцип режим на по-големи свободи в бившата колония до 2047 година.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
437 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Лилипутин

2024.06.16 | 16:45

2
Росите са викингско племе прокудено от викингите. За това племе викингите казват,че не са раждани,а са из с рани-толкова гнусни и нагли били. Росите са били наричани от българите-людоеди. България се е простирала от Белград до Китай. Конфуций е написал"Аз съм ученик на българите". С поголовна сеч росите избиват българите и заграбват земите ѝ. Амереканските и английските тъпанари са виновни да осмърдява роската смрад човечеството. Също и японските глупаци,които и "подариха"милион и половина армия от българските колонии за борба срещу Паулос.Америка въоръжава росите да воюват срещу хитлерюген-10-12годишни деца,за да си закачат парцалите по райхстага. Сега росите ще прелъжат китайците и...все такааа...до края на москваааа... Амин дай Боже...СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА-ОТИДЕ ПО КАНАЛЕН РЕД,СЛЕДВАН ОТ РОСКАТА П Е ДЕ РАЦИ Я В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.

2024.06.04 | 14:54

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини