Швеция с 44% по-малко смъртни случаи заради цигари от ЕС

  • 21 май 2024 10:00

  • 5967
  • 0
Швеция с 44% по-малко смъртни случаи заради цигари от ЕС
© Istock

Скандинавците замениха пушенето с алтернативи без горене и доказаха, че горенето, а не никотинът, причинява вредата

Преди 60 години Швеция има 49% пушачи и изглежда невъзможно да се справи с тютюнопушенето и неговите вредни последствия. Днес скандинавската държава е с най-малко пушачи в света – малко над 5% от населението, а нов доклад показва огромния ефект от елиминирането на тютюнопушенето за подобряването на общественото здраве.

Международни здравни експерти публикуваха доклада No Smoke, Less Harm (Без дим, с намалена вреда), който представя убедителни доказателства, че въпреки сходните нива на потребление на никотин, Швеция може да се похвали със значително по-ниски нива на заболявания, свързани с тютюнопушенето в сравнение с други европейски страни.

Докладът показва, че при еднаква употреба на никотин в Швеция и в други страни от ЕС (23%), заради бездимния начин, който предпочитат в скандинавската държава, там отчитат 44% по-малко смъртни случаи от болести, свързани с тютюнопушенето.

Въпреки че, според статистиката, всеки четвърти европеец и всеки четвърти швед употребяват никотин, в Швеция отбелязват 41% по-нисък процент на ракови заболявания и 38% по-малко смъртни случаи, дължащи се на каквито и да било ракови заболявания, спрямо средните стойности в ЕС.

Сравненията по данни само за мъжете през 2020 г. показват още по-ясно изразени разлики. В Швеция смъртните случаи при мъжете, свързани с тютюнопушенето, са с 52% по-малко от Полша и с 57% по-малко от Румъния. При рака на белия дроб при мъжете, Швеция има 55% по-малко смъртни случаи от Франция и Германия, 57% по-малко от Италия и 69% по-малко от Полша.

Източник: smokefreesweden.org

Този ярък контраст се дължи на широкото разпространение на никотинови продукти без тютюнев дим, като снус, никотинови торбички и електронни цигари, вместо на традиционното тютюнопушене. Въпреки че никотинът предизвиква пристрастяване, той не причинява сериозните заболявания, свързани с тютюнопушенето.

„Употребата на никотин не е фактор за заболявания, свързани с тютюнопушенето, проблемът е в начина на употреба и по-специално - в горенето“, посочват учените зад доклада.

„Това разграничение между тютюнопушенето и употребата на бездимни продукти е от решаващо значение. Шведският опит показва, че разбирането и преодоляването на погрешните обществени представи за никотина може да доведе до здравни политики, които по-добре защитават и информират потребителите“, казва д-р Карл Фагерстрьом, експерт по обществено здраве и автор на доклада.

„Нашите констатации подкрепят изместването на фокуса от спиране на пушенето към заместване с по-малко вредни алтернативи за тези, които не могат да спрат напълно“, допълва той.

Източник: Istock

Иновативните продукти без горене са огромна възможност за общественото здраве – те могат да спасят много животи на пушачи, които иначе биха продължили да пушат цигари заради желанието им да приемат никотин, посочват международните учени, цитирайки още данни от доклада.

Шведите са пренасочили предпочитанията си към алтернативни, бездимни продукти и по този начин са създали поколение без тютюнев дим. Това показва колко е важно алтернативи,като снус, никотинови торбички, електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн, да бъдат достъпни за възрастните пушачи.

Смята се, че проактивните мерки на Швеция в областта на общественото здраве и регулаторната рамка са насърчили прехода към бездимни алтернативи. Именно заради това страната е с най-нисък брой пушачи – защото тези, които иначе биха продължили да пушат конвенционални цигари, днес употребяват никотин, но по по-малко вреден начин.

По данни на Евростат, 18,4% от населението на ЕС на възраст 15 или повече години съобщава, че всекидневно пуши цигари. Освен във Швеция, най-малко се пуши във Финландия (9,9%), Люксембург (10,5%), Португалия (11,5%) и Дания с (11,7%).

На другия полюс – с най-много много пушачи са България - 28,7%, Гърция - 23,6%, Латвия - 22,1%, Германия - 21,9% и Хърватия - 21,8%.

В значителна част от държавите в ЕС се наблюдава тенденция към намаляване на дела на всекидневните пушачи. Най-значим спад се констатира за Унгария. За сметка на това броят на пушачите се увеличава в страни като Германия и Ирландия.

Последвайте канала на

Novini.bg
5967 0

Свързани новини

Водещи новини