Журналистът Руслан Трад: Ако Израел атакува Иран, това ще бъде една успешна атака

  • 17 април 2024 10:53

  • 4893
  • 4
Журналистът Руслан Трад: Ако Израел атакува Иран, това ще бъде една успешна атака
© Novini.bg/Canva

Ако Израел атакува Иран, това ще бъде една успешна атака. Това заяви в ефира на Дарик радио журналистът и изследовател в областта на сигурността в Атлантическия съвет Руслан Трад.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1981

Той поясни, че Техеран не разполага с нужната инфраструктура, за да се защити при евентуална атака от еврейската държава.

Допълни, че в рамките на 2 дни израелският премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и е свикал Военния съвет на страната общо 4 пъти, но каквото и решение да бъде взето, САЩ няма да бъдат информирани предварително.

Той даде за пример нападението срещу иранското посолство в Дамаск: „Трябва да припомним, че при атаката на Израел на 1 април в сирийската столица Дамаск, при която загинаха седемте висши офицери на иранската революционна гвардия, предизвикала този отговор на Иран, информацията не е била споделена с Вашингтон, което предизвика остра реакция в САЩ. Можем да смятаме, че и сега Израел няма да сподели информацията за ответен удар“.

Трад добави още, че Нетаняху е притиснат от крайнодесните си коалиционни партньори, които настояват за ответен удар, но пък съюзниците в САЩ работят с всичка сила за деескалация. От друга страна, Иран разчитат на подкрепата на Русия за обогатяването на уран по ядрената си програма. „Това е особено валидно от старта на войната в Украйна през 2022 г.”, смята още Трад.

Гутериш призова за спешно понижаване на напрежението в Близкия изток

„Към този момент не знаем до каква степен е стигнало това обогатяване на уран. Но и Израел, и Иран имат помощни средства да отговорят на амбициите на своя враг. Иран разполага с многобройни милиции и съюзници в Близкия Изток и Северна Африка.“

Журналистът допълва, че Тел Авив разчита на САЩ, но въпреки това от администрацията на американския президент Байдън идват противоречиви сигнали относно това до каква степен ще подпомогнат Израел. В частни разговори, според него, президентът Байдън често критикува действия на Нетаняху.

„Иран пък непрекъснато тества до каква степен работят системите за отбрана на Израел, а последната атака само е дала по-ясна картина за това. Техеран извършва онлайн пропаганда и обменя опит с Руската федерация по този въпрос”, подчерта още той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4893 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
cska

2024.04.17 | 22:03

4
Абе те евреичетата да внимават че с тези брадичи шега не бива и краварската пасмина неможе да им помогне.
ivo

2024.04.17 | 13:32

3
izrael shte plati visoka tzena za svoite prostotii¨
Факт

2024.04.17 | 11:19

1
Израел е по-слаб от Иран без помощ от САЩ

2024.04.17 | 11:21

2
Точно така !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини