"Вашингтон пост": Войната в ивицата Газа е напът да достигне критична точка

  • 11 април 2024 10:03

  • 824
  • 0
"Вашингтон пост": Войната в ивицата  Газа е напът да достигне критична точка
© Getty images (архив)

"Войната на Израел в ивицата Газа този уикенд навърши шест месеца и изглежда е напът да достигне критична точка", това написа в. "Вашингтон пост".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1981

"Едновременно със съкращаването на броя на войските си в анклава на брега на Средиземно море  Еврейската държава предприе действия за отваряне на допълнителни пропускателни пунктове за достъп до северната част на Газа, които биха позволили внасянето на повече помощи - поне на теория, премахвайки логистичните проблеми, които бяха довели до това, че повечето помощи се оказваха блокирани в близост до граничните пунктове в южната част на Газа", посочи още изданието.

"На фона на тези действия продължават и преговорите за прекратяване на огъня в Кайро, където египетски официални представители се изказаха положително относно възможността за сключване на сделка, която би могла да доведе до освобождаването на някои от останалите над 100 заложници, държани от "Хамас" в Газа, в замяна за палестински затворници, държани от Израел", отбеляза вестникът.

"Израел е подложен на най-тежкия международен натиск от десетилетия, допълнително засилен от убийството на седем хуманитарни работници от "Уърлд сентрал кичън" при израелски удар на 1 април", посочи още американското столично издание. "Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в миналата седмица предупреди израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, че може да загуби подкрепата на САЩ за войната, ако не промени курса си", припомни "Вашингтон пост".

"Стопанинът на Белия дом обаче снощи също така обеща, че ангажиментът на САЩ да защитават Израел срещу Иран е железен, тъй като във Вашингтон нараснаха опасенията, че значителен ирански удар може да се случи до дни, в отмъщение за бомбардировката на сградата на иранската дипломатическа мисия в Дамаск", написа британският в. "Гардиън".

"Официални представители на САЩ и съюзниците им се опасяват, че ударът е неизбежен и може да се осъществи под формата на пряко изстрелване на ракети от Иран, а не чрез атака на свързана с Ислямската република групировка като "Хизбула" в Ливан", добави изданието.

"Израел се закани да отговори със същото на такъв директен удар, което засилва опасността от избухването на регионална война, която според американски служители сега е по-вероятна, отколкото в който и да е момент от началото на конфликта в Газа на 7 октомври", отбелязва "Гардиън".

"Президентът на САЩ снощи заяви, че Вашингтон ще направи всичко възможно, за да защити Израел от нападение от страна на Техеран", написа лондонският в. "Телеграф". Изданието посочо, че официален представител на Пентагона е отказал да коментира информация, че САЩ се готвят да прихванат ирански ракети и да се присъединят към ответните удари на Израел.

Вестникът цитира американски официални представители, които смятат, че евентуалният ирански удар вероятно ще бъде нанесен по военни и правителствени сгради, а не по цивилни цели, и че извършването на атаката е само въпрос на време. "Всеки удар може да доведе до ескалация на конфликта в Близкия изток и до пряка война между две от най-големите сили в региона", коментира "Телеграф".

"Междувременно израелски въздушен удар снощи уби трима синове на един от най-високопоставените лидери на "Хамас" Исмаил Хания, който заяви, че ударът няма да отслаби преговорната позиция на групировката или нейната решимост в борбата ѝ срещу Израел", написа в. "Ню Йорк таймс".

Израелски удар уби трима синове и двама внуци на лидера на "Хамас"

"Хания, който оглавява Политическото бюро на "Хамас", е дългогодишен лидер на групировката", посочи още изданието и добави, че той също така участва в стигналите до задънена улица преговори с Еврейската държава чрез международни посредници, които целят да постигнат прекратяване на огъня и да осигурят освобождаването на израелските заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

"Критиците на "Хамас", включително някои палестинци, обвиняват ръководството на организацията, че води луксозен начин на живот в чужбина, докато хората в Газа страдат в тежки хуманитарни условия, отбелязва вестникът. Хания обаче вчера посочи, че синовете му са останали в ивицата Газа, докато той е ръководил политическото бюро на "Хамас" от чужбина и той понася загуби както всички останали палестинци", коментира "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

    

Последвайте канала на

Novini.bg
824 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини