Георги Господинов пред El Confidencial: Путин започна войната в Украйна, за да върне времената на Съветския съюз

  • 27 март 2024 12:33

  • 876
  • 9
Георги Господинов пред El Confidencial: Путин започна войната в Украйна, за да върне времената на Съветския съюз
© Фейсбук

Най-известният българският съвременен писател в международен план Георги Господинов даде интервю* за испанското издание El Confidencial по повод излизането на книгата му „Контрабандистът на истории“ на испанския пазар. В разговора си с Ирене Веласко носителят на престижната награда „Букър“ за 2023 г. говори както за литературата, така и за актуални теми като руската инвазия в Украйна и политическата обстановка в България.

За конфликта в Източна Европа Господинов смята, че това е „война за миналото“ за Русия.

„Всяка война е колапс във времето, счупване на механизма на времето и отстъпление, връщане назад. В конкретния случай с Путин, той иска да върне времената на Руската империя и на Съветския съюз. И това са, за съжаление, годините на Втората световна война. Смятам, че Европа все още продължава да кръжи около черната 1939-а година“, посочи родният писател.

Георги Господинов е писател на 2023 година

Допълни, че в Европа дълго време битувало схващането, че „вече сме разказали всичко за войната и че сме създали памет за войната, но това явно не се оказало съвсем така“.

Господинов бе попитан и за политическата нестабилност в страната ни, която е изправена пред прага на поредните предсрочни парламентарни избори.

Много е жалко, защото всички се надявахме, че няма да стигнем до тази ситуация. Но това е част от друга важна тема – с глобален проблем, който е пряко свързан с литературата и разказването на истории. Става дума за отказа от разговор. В днешна България е изключително трудно политическите партии да разговарят помежду си. Разговорът не съществува, диалогът не съществува, обясни авторът на „Времеубежище“.

По думите му това явленние не се наблюдава само в България, но и по целия свят.

„При литературата е точно обратното, литературата създава диалог между автора и читателя. Моите истории са винаги отворени и винаги насочени към читателя“, отбелязва Господинов.

Георги Господинов с поредна международна литературна награда

„Литературата може да сътвори много неща, но ще дам за пример само две, които са много важни от политическа гледна точка. На първо място, литературата учи на емпатия. Ако си нормален човек и слушаш историята на някого – например за неговата дъщеричка – невъзможно е да му пожелаеш зло. Но тоталитарните идеологии не одобряват тази сила, която дава литературата; тоталитарните режими действат посредством омразата, докато литературата действа посредством любовта. Литературата работи с всеки поотделно, защото всеки чете сам. Докато тоталитарните идеологии работят с всички. Ето защо хората, които са живели в България по времето на социализма, днес много трудно разказват лични истории“, каза още писателят.

*Интервюто е със съкращения.

Последвайте канала на

Владимир Василев
876 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ПУКНИ М Ъ Р Ш ООООООООООО

2024.03.31 | 08:23

9
ВСЕКИ МОЖЕ ,ДА НАМЕРИ АДРЕСА НА МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКА ...ЛЕЖАЛ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...ЗА ТЕРОРИЗЪМ....И ДА П Р Е Б И Е ......НЕГО,МАЙКА МУ ИРЕНА ...ИЛИ ЖЕНА МУ ЦИГАНКАТА РОЗИНА.....ТАКА ГАДНИЯ ПЛЪХ.....ШЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО НАКАЗАНИЕ......

2024.03.27 | 16:17

8
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Чакайте малко

2024.03.27 | 15:17

7
И ние кво да направим? Нека първо Путин нападне натовска държава и ще ви повярваме. Тогава ще се бием. Украйна нито е в ЕС нито в НАТО. По тази логика трябваше да идем в Китай да се бием за уйгурите или Тибет, че китайците ги поробиха.

2024.03.27 | 13:24

6
Пак ли ни занимавате с това молете.

2024.03.27 | 13:12

2
слугите на сорос нямат думата!
1

2024.03.27 | 13:16

5
и този се оказа платен боклук.

2024.03.27 | 13:15

4
Путин е педал
Мир

2024.03.27 | 13:14

3
На България и трябва виза за Египет
ГоВЕДО ТИ и ЕШНУСИТЕс те ан ПАНГАРА

2024.03.27 | 12:56

1
Кандидат П,а,ч,а,в,р,,и,т,,е в (T)рДАНС преминават през Комисия по А..н..а..л..н..а Инспекция като Донаборниците: "Задни Бузи за Проверка Молим" П,а,ч,а,в,р,и,т,е - Доносници от Станишевския Г,е,й Б.а..р..д..а..к (T)рДАНС , филиал на КГБ се разделят на ТРИ категории: 1. Щатна П..а..ч..а..в.р..а --Агент, доказана П,а,ч,,а,,в,,р,,а -на заплата. 2. Нещатна П,,а,,ч,,а,,в,,р,,а --Сътрудник, недоказана все още П.а..ч..а..в..р..а -на Хонорар. 3. Улична П,,а,,ч,,а,,в,,р,,а --МУТРА, получава колкото си заработи с Рекет, Отвличания и Убийства на Българи. Тази позиция се открива специално за К,,о,,п,,е,,л,,е,,т,,а,,т,,а -Престъпници от БОП като Руската М..а..с..т..и..я Грозданов завършила РабФак в Москва, арестувана за рекет с два килограма КОКАИН и Айдуците му от БОП Пазарджик. Ш,В,Е,С,Т,Е,Р,,И,Т,Е от Сер Г,е,й Бардака (T)рДАНС трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !! Пазарджишкото Милиционерско Г,о,в,,е,д,о е доказано най-тъпото Г..о..в..е..д..о развъждано в З,,а,,д,,у,,н,,а,,й,,с,,к,,и,,я к,е,н,е,ф създаден преди 137 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. М.Ъ..Р..Ш..А , И..З..Р..О..Д , И..З..М..Е..Т , У.Т..А..Й..К..А , Б,,О,К,Л,У,К , Г.А.Д , Д,Е,,Г,,Е,Н,Е,Р,А,Т , П.О..Д.Ч..О..В.Е.К , С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!! Време е да има Публично ИЗНАСИЛЕНА Мъжка П..р..о..с..т..и..т..у..т..к..а от (T)рДАНС ! Уволниха Шефа на П,Е,Д,Е,Р,А,С,Т,И,Т,Е от (T)рДАНС Шумен Калин Кръстев ! Бил Крайно Нуждаещ се от Рязани Анадолски ПИШКИ !

Добави коментар

Водещи новини