Докато службите ти дебнат баби и студенти с плакати, терористите се разхождат с автомати из столицата ти

  • 26 март 2024 17:00

  • 3053
  • 0
Докато службите ти дебнат баби и студенти с плакати, терористите се разхождат с автомати из столицата ти
© Getty Images/Novini.bg

Порязваш си пръста, но казваш, че проблемът е в краката и започваш да си превързваш краката. После ти идва на ум да си лекуваш плешивостта и почваш да пиеш хапчета против косопад. През това време пръстът ти забира, гангренясва, ти се правиш, че не виждаш и не усещаш, тъпчеш се с хапчета за косопад и накрая получаваш отравяне на кръвта. И се налага или да ти отрежат ръката до китката, или да си умреш. 

Такава, изглежда, е гениалната тактика на кремълския хахо. 

Още на 7 март американските служби имаха информация, че драматично се е повишил рискът от атентат в Москва и го заявиха публично. Подчертавам: публично. Това пояснение е за любителите на конспиративните теории. 

Отново за тях ще добавим, че във Франция например е повишена степента на тревога. Ако беше измислената „украинска следа“, във Франция нямаше да се пазят, нали? Нямаше да има от какво.

А и вече стана ясно, че „Ислямска държава“ е поела отговорността. 

Явно има активиране на елементите от терористичния свят, явно сезонът на лудите е сега, явно има причина разузнаванията на нормалните държави да бият тревога. 

Междувременно, улисан в изборни победи, путин реши да пренебрегне предупрежденията и да ги осмее като „западна пропаганда“. Добре…

За него по-голям проблем обаче е, че неговите служби са го проспали. 

Службите там отдавна са се превърнали в инструмент за репресии на населението, вместо в инструмент за предпазването на това същото население. Те работят само за сигурността на ЕДИН човек и кликата около него. И тази „сигурност“ включва и душевния им комфорт, разбира се – за да не им се развали чувството за всеобща народна любов, протестиращите са изтикани на ръба на съществуването, мачкани, репресирани, убивани, заплашвани. 

На площада, на улицата, в градския транспорт са плъзнали „очи“и „уши“. Ако осемдесетгодишна баба вдигне плакат „Не на войната!“ на улицата, ще бъде прибрана на мига. Ако студент вдигне обикновен празен, бял лист – ще бъде прибран. Това правят същите служби, от които би трябвало да се очаква да пазят хората от терористи. 

Е… те наричат бабата и студента с плаката „терористи“ и „пазят“ от тях. 

Как очаквате да се опазят от сериозна заплаха, след като всичките им сили са съсредоточени в пазенето на властта и имиджа на кремъл?

Как очаквате и при положение, че самото ДНК на тия служби е непоправимо счупено и завинаги променено? Те вече са всичко друго, но не и служби за сигурност. Правят всичко друго, но не и да съблюдават сигурността на обикновения гражданин. Той там е по-скоро обект на следене и контрол, отколкото обект на техните грижи. 

Терористи с автомати се разхождат безпрепятствено из една от уж най-пазените столици в света. 

Което предизвиква въпроса: „пазена от какво и от кого?“ От собствените ѝ граждани ли? 

Вижте снимките на терористите – те не изглеждат опасни от гледна точка на това, че не изглеждат като хора, които биха протестирали; не изглеждат като хора, които биха вдигнали плакат; не изглеждат като хора, които биха викали възхвали за Навални, нито лозунги срещу путин. Съответно – не представляват интерес за службите. 

Сега се опитват да го пришият на Украйна, но това изглежда просто жалко. Дори няма да дълбаем за терористичните атаки на руската армия срещу цивилни и цивилна инфраструктура в Украйна, не. Но това винаги стои пред очите ни и не го забравяме. 

Типичното поведение на един нарцис, който никога не е виновен и който винаги извърта реалността, за да си я нагоди както му е удобно. Сега зарева, че украинците му били виновни. Същите, които той избива с хиляди. 

По-жалък не е изглеждал никога. По-слаб и по-неможещ. 

„Гардиън“ пише: „Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност, едва ли ще бъдат чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях“.

Ха! 

Той не е човек, който поема отговорност, той поема само хвалби. Грешките ги правят другите, а той е отговорен за всеки успех – от моста до водопровода, от раждаемостта до сменените крушки в детската градина. Виж, ако има грешки, веднага ще изплуват и виновни, които малко по-късно да се самоубият или да се разболеят от тежка и скоропостижна болест. 

Важно е вова да се чувства добре. Цели екипи учени се наемат, за да пренапишат историята, така че да му се харесва. Да се чувства добре. Цели екипи от учени се наемат, че да пишат пропаганда за настоящето. 

Никога не се обкръжава с хора, които биха му казали „не“ или „това е лоша идея“. Обкръжи се с послушковци, на които се налагаше да го лъжат, че да се чувства добре. И така и влезе във войната – със стара техника, която се разпадаше по пътя. Помните ли БТР-ите със спихнатите, накъсани китайски гуми? Защо стана така? Защото послушковците се страхуваха да кажат, че има проблем.

Страхуваха се да кажат, че генералите му са свили парите за поддръжка в армията и са си построили вили в Италия с откраднатото. 

И защо? Защото приема всичко лично. Изживява се като гении, чийто хрумки би трябвало всеки да смята за велики идеи. И премахва всеки, който сметне за необходимо да му каже истината, колкото и да е неприятна. 

И си има лична армия от кафяви ризи, които се грижат да няма кой да му разваля настроението. Всичките служби работят за неговото лично добруване и на няколкото олигарси, придворни и любовници от обкръжението му. 

И какво стана? Един най-елементарен и абсурден терористичен акт, който можеше да бъде избегнат. При положение, че – отгоре на всичко – и го предупреждаваха, че ще се случи. 

______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
3053 0

Водещи новини