Смъртоносен щам на птичи грип за първи път достигна континенталната част на Антарктика

  • 27 февруари 2024 13:08

  • 338
  • 0
Смъртоносен щам на птичи грип за първи път достигна континенталната част на Антарктика
© pixabay

Смъртоносен щам на птичи грип за първи път е потвърден в континенталната част на Антарктика, съобщиха учени, цитирани от Ройтерс. 

Това представлява потенциален риск за големите колонии от пингвини в южната част на региона.

"Откритието за първи път показва, че вирусът на високопатогенния птичи грип е достигнал Антарктида въпреки разстоянието и естествените бариери, които я отделят от другите континенти", заявиха от аржентинския Висш съвет за научни изследвания, цитирано от Ройтерс.

Птичи грип погуби над двеста пингвина край Антарктида

Наличието на вируса е потвърдено на 24 февруари в проби от мъртви птици от вида морелетник, намерени от аржентински учени в близост до антарктическата база "Примавера", допълват от Съвета.

Потвърденият случай, който е установен след заболели на близки острови, включително и сред субантарктически пингвини, подчертава риска за колониите в региона от птичия грип H5N1, който през последните месеци унищожи птичи популации по света.

"Анализът категорично показа, че пернатите са заразени с подвида H5 на заболяването и поне една от мъртвите птици е имала високопатогенния вирус", се казва в изявление на специалистите. 

Птичи грип уби полярна мечка в Аляска

Стотици хиляди пингвини се събират в колонии на Антарктида и близките острови, което може да позволи на смъртоносния вирус да се разпространи лесно.

Данни на Научния комитет за антарктически изследвания показват също потвърден случай в изследователската база, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини