Войната се води срещу войници, не срещу деца

  • 10 октомври 2023 16:25

  • 2521
  • 0
Войната се води срещу войници, не срещу деца
© Getty Images/Novini.bg

Нека да правим разлика между палестинците и Хамас. Хамас е терористична организация и действа като такава. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2737

Терористите се хранят с война. Но не с обикновена, защото са страхливци и неможачи, хранят се със страх – като творенията на Стивън Кинг. Затова нападат подло и долно, жени и деца. 

Палестинците, водейки тяхната си битка, ако сте забелязали, нападат силите на реда – полиция, армия – а не цивилни. Когато има стълкновения, виждате как палестинци, с камъни в ръце или с оръжие, нападат израелски полицаи и израелски войници. 

Палестинците се борят за своята независимост, така както те я разбират, но не нападайки жени и деца, стреляйки по невъоръжени посетители на фестивал. Нападат въоръжени полицаи и военни. 

Терористите от Хамас нападат цивилни, отвличат ги, убиват ги, после разнасят труповете им из улиците, за да бъдат обругавани. 

Когато се говори за атаката над Израел, трябва да сме наясно, че говорим за Хамас. Не мога да разбера какво е това напъване на някои хора – все да се правят на неразбрали и да повтарят: „а къде бяхте, когато на палестинците…“ 

Никой не говори в случая за палестинците, а за Хамас. 

Опитвайки се да защитите каузата на палестинците, в случая, по не знам какви причини, се хвърляте да защитавате Хамас – това не е едно и също. И не мога да разбера защо го правите. 

Когато имаме жертви от страна на палестинците, да, всички трябва да сме на страната на истината и да посочваме отношението на израелското правителство. 

Но няма как да ме спечелиш за каквато и да било кауза, убивайки и отвличайки цивилни умишлено и преднамерено, а и – за капак – гаврейки се с труповете им. Няма такава кауза, която да ме спечели по този начин. 

Ако досега в онзи конфликт съм съчувствал на палестинците, то сега ми е много трудно да го правя. Съчувствал съм и на израелците, които губят членове на семействата си от терористичните атаки. Но границата бе премината – гавра с трупове, отвличания на деца. Това беше краят на всичко разумно. Краят. 

Но, както казахме – терористите се хранят с война. Ето в какъв момент се случи нападението:

Споразумение между Хамас и правителството на Израел с посредничество на Катар и Египет (което е много, много важно!), които са гаранти за дълготраен мир. Израел обещава инвестиции от $1 млрд. (това са 1 000 000 000 долара) в Палестина – за подобряване на инфраструктурата и живота на палестинците; и 100 000 работни места за тях – да отидат да работят в Израел. 

Тоест, мирът и подаването на ръка започват да се случват и тогава някой решава да натисне копчето „война“. 

И край – всичко свърши. Нито мир, нито работни места, нито инвестиция, нито инфраструктура, нито нищо. Вместо това – война. И смърт. И разрушени къщи. И разбити семейства. Но терористите се хранят от това. 

Същите тези терористи – техните лидери – сега са някъде далеч от войната. Гледат я по телевизията. А палестинците, на които уж съчувствате, са подложени на пангара на унищожителния демон на войната. 

Е, за какво се радвате – онези, които се радвате и защитавате „Палестинската кауза“? Мислите ли, че палестинците се радват сега? Когато мирът им беше издърпан изпод краката и по главите им падат бомби. 

Казвате: а, когато израелците убиваха палестинци…

А да сте видели израелци да стрелят по събрали се на концерт мирни жители? Да сте видели да разнасят трупове по улиците, за да ги обругават? Да сте видели да отвличат семейства, да отвличат деца? 

Има разлика, нали?

Цивилните жертви от ракетния огън на Израел са заради обстрел по криещи се терористи, обстрел по военна техника и складове с боеприпаси. Факт е, че действат много безпардонно, но е и факт, че търпят сериозни критики от международната общност за това. Но не отвличат деца, не разнасят трупове за обругаване по улиците. 

Има разлика. 

Чували ли сте за „евреи за свободна Палестина“? Ами много са. Повечето в Америка, разбира се, по редица причини, но ги има и са много. Евреи за свободна Палестина. Които се изправят срещу правителството на Израел и заклеймяват действията му като престъпни. Ходят по протести и веят палестинското знаме. 

Та и в това има разлика. 

Но и отговорът на израелските сили за сигурност – с масовия обстрел по Газа – също е хуманитарна и човешка криза, убийствена криза, в която също деца губят живота си. И това също трябва да бъде казано. Защото важи с пълна сила и тук – войната се води срещу войници, не срещу деца. И тепърва ще има критика за това. Но с действията на Хамас… сега и ръцете на крайно-десния Нетаняху са развързани. Кой ще го спре да пролива кръв? Досега имаше механизми, обществена подкрепа за палестинците, международни групи следяха, дори самите израелци бяха омекнали по отношение на палестинците и натискаха политиците си да са по-меки към тях. Сега това свърши. Кой на този свят може да си позволи да каже на израелците да са по-меки с палестинците? Колко обществена подкрепа им е останала? Австрия и Германия ще спрат и хуманитарната си помощ за тях. За всичко това могат да благодарят на Хамас. 

А от историческа гледна точка…

Палестина оригинално е земя на евреите. Тя е взета от тях, когато са ги прогонили от нея. Втория път – римляните. 

Империята се е преляла в Източна римска империя (Византия), а по-късно османците я превземат и населяват Палестина с мюсюлмани. 

Когато е била еврейска, мюсюлманите не са съществували дори. Хиляди години преди мюсюлманите да съществуват, земята е била еврейска. 

Но след това – доста време там живеят мюсюлмани; и все пак държава Палестина няма. След османците попада в ръцете на британците. Палестина пак не съществува като държава, че дори и автономия не са им дали. 

После британците обещават земята на евреите, ама още по-после им хрумва нещо друго и я обещават и на арабите; и става тя каквато става. 

Израел е създаден след Втората световна и евреите се завръщат в старите си някогашни земи. Ама те са заети от мюсюлмани. И оттогава арабите се опитват да избият евреите, а евреите се опитват да издигнат стена между двата свята и да вземат от териториите на палестинците. Но пък и са първите, които им дават автономия – нещо, което англичаните и османците преди това не са направили. 

Конфликтът въобще не е лесен за разбиране и още по-трудно е да се махне с ръка и да се каже тоя е напълно виновен, тоя е напълно невинен. Просто защото би било лъжа. 

Но трябва да е повече от ясно за всеки нормален човек, че Хамас са терористи и каквито и да са каузите на палестинците, те не могат да се защитават чрез отвличане на деца и избиване на цивилни, с обругаване на трупове и избиване ЦЕЛЕНАСОЧЕНО на семейства. 

Войната се води срещу войници, не срещу деца. 

Хамас стреля от жилищни райони, скрити зад жив щит; а да наричаш обезглавяването на бебета „съпротива“ е безумие


Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2521 0

Свързани новини

Водещи новини