Франция е най-важният международен партньор за германците

  • 01 юли 2023 14:23

  • 3952
  • 0
Франция е най-важният международен партньор за германците
© Getty Images (архив)

Франция е смятана от 40 процента от германците за най-важния международен партньор на страната им и изпреварва по този показател САЩ, които са с 37 процента. Това показват данните от проучване, цитирано от ДПА.

Френско-германското сътрудничество е основният двигател на европейската интеграция и политика от повече от шест десетилетия. Но отношенията в последно време бяха белязани от разногласия по важни политически въпроси, като се започне от сигурността и се стигне до енергетиката и икономическите предизвикателства.

Миналата година беше отменено знаково съвместно правителствено заседание, а когато все пак то се състоя през януари тази година, резултатът от него не оправда очакванията.

Утре френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит пристигат във федералната република на тридневно посещение, включващо разходка с лодка в Берлин заедно с канцлера Олаф Шолц. Във вторник той ще произнесе ключова реч в Дрезден за френско-германските отношения, информира БТА.

Франция и Германия отбелязват днес 60-ата годишнина от подписването на Елисейския договор за приятелство

Въпреки противоречията по някои теми в последно време между Берлин и Париж на въпроса кой е „най-важният партньор на страната“ измежду пет възможни избора - Франция, САЩ, Италия, Великобритания и Полша - участвалите в проучването посочват, че това е западният съсед на Германия.

Според резултатите от изследването, което е направено между 27 и 29 юни от института „Югав“ по поръчка на ДПА сред представителна извадка от населението на Германия, малко след Франция се нарежда дългогодишният трансатлантически съюзник на Берлин в сферата на сигурността - САЩ. Далеч по-назад остават Италия с 4 процента и Великобритания и Полша с по 3 на сто.

13% отговарят, че най-важният международен партньор на Германия е страна извън посочените пет.

Около 46 насто от запитаните оценяват германско-френските отношения като добри или много добри, а 39 процента са на мнение, че не са много добри; едва 6 на сто ги определят като лоши или много лоши. Според внушителното мнозинство от 68 процента отношенията трябва да бъдат доразвити още, а несъгласни с подобно твърдение са едва 14 процента.

60% смятат, че Германия и Франция продължават да бъдат „моторът на ЕС“, а за 19 на сто това схващане е невярно; 21 процента не са отговорили.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини