Медия от САЩ: Володимир Зеленски ще се опита да получи още подкрепа

  • 19 май 2023 10:23

  • 816
  • 0
Медия от САЩ: Володимир Зеленски ще се опита да получи още подкрепа
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Американският в. "Ню Йорк таймс" обърна внимание на информацията, че се очаква украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога да присъства лично на срещата на Г-7 този уикенд в Хирошима, Япония.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13104


"Държавният глава ще направи това дръзко далечно пътуване с надеждата да спечели ангажименти за продължаване на доставките на оръжия и помощи от страна на най-богатите демокрации в света", посочи изданието, цитирано от БТА.

"Засега няма публична информация относно плановете на Зеленски, а украинските новинарски агенции предположиха, че той ще участва в срещата на върха виртуално", коментира "Ню Йорк таймс".

"През изминалата седмица украинският лидер посети Великобритания и други европейски държави и желанието му да прави чуждестранни посещения има за цел отчасти да покаже, че той има доверие в стабилността на собственото си правителство", допълни американският вестник.

"Зеленски, който проявява талант да използва символичните жестове и да привлича вниманието на света, вече се опита да си спечели по-голяма подкрепа от страна на Запада за самолети и военно оборудване, както и нови ангажименти за допълнителна военна подкрепа на стойност милиарди долари. Това стана по време на неотдавнашните му посещения в Германия, Франция, Италия и Великобритания, като следва да се отбележи, че всички тези страни членуват в Г-7", написа в. "Вашингтон пост".

Първото пътуване на Зеленски извън Украйна след началото на инвазията беше през декември, когато той направи тайно посещение във Вашингтон, за да се срещне с президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в Белия дом и да направи обръщение пред Конгреса, припомня изданието. Пътуването му този уикенд ще бъде първото му в Азия след началото на войната на Русия срещу Украйна.

"Вашингтон пост" отбеляза и че на срещата на лидерите на Г-7 вероятно ще бъдат обсъдени теми като прилагането на санкциите срещу Русия, дали да бъдат предоставят изтребители Ф-16 на Киев, както и възможностите за преговори за примирие или мирен договор.

Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия преди срещата на върха на Г-7

На фона на предстоящата среща британското издание "Телеграф" коментира, че администрацията на президента на САЩ е в противоречие с Европа по въпроса дали на Украйна да бъдат предоставени изтребители Ф-16.

Вашингтон продължава да не желае да предостави самолетите, въпреки горещите молби от страна на украинския президент. САЩ също така отказват да разрешат на западните съюзници да обучават украински пилоти как да боравят с този тип самолети, посочва вестникът. Изданието цитира американски доклади, според които нежеланието на Вашингтон да изпрати американски изтребители Ф-16 на Киев отчасти е продиктувано от цената на самолетите. Съществуват и опасения, че технологията им ще попадне в неподходящи ръце.

"Нежеланието на Вашингтон да предостави западни изтребители на Украйна обаче рискува да отвори разрив с европейските му съюзници, като въпросът вероятно ще бъде повдигнат на предстоящата среща на върха на Г-7 в Япония", предупреди лондонският в. "Гардиън".

Въпреки че редица европейски лидери са изразили подкрепа за предоставяне на западни изтребители на Украйна и вероятно украинският президент ще се опита отново да повдигне въпроса, той ще трябва да бъде внимателен да не създаде неудобство за Байдън на срещата на лидерите на водещите световни икономики, коментира британският вестник.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини