Илхам Алиев: Меморандумът е важна и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните ресурси

  • 25 април 2023 14:10

  • 402
  • 5
Илхам Алиев: Меморандумът е важна и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните ресурси
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

С подписването на меморандума днес ще има по-голяма сигурност и доставки на газ от Азербайджан до много повече страни в Европа. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев след подписването на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Документът бе подписан в присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и Илхам Алиев, припомня БТА. 

Алиев определи подписването на меморандума днес като една много важна и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните ресурси, както и на енергийната сигурност. 

Това демонстрира нивото на взаимоотношенията между нашите държави, както и динамиката на политическия ни диалог, заяви той. Алиев подчерта, че България и Азербайджан не са само стратегически партньори, но и приятели. 

Той отбеляза, че Азербайджан е подписала с девет други европейски държави стратегическо партньорство, което по думите му е много важно за бъдещето. 

През юли Азербайджан и ЕС подписаха друг меморандум за енергийна сигурност, с което планираме да удвоим доставките на природен газ до 2027 г., посочи Алиев и добави, че страната очаква през следващите години добив на природен газ от нови находища.

Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, България, Италия, като от тази година започваме да доставяме и до Румъния. До края на тази година, ако всички междусистемни връзки са налице, се надяваме да доставяме газ до Унгария и Словакия, каза Алиев. 

Относно Словакия, като част от Solidarity Ring, той изрази надежда също да бъдат установени енергийни отношения.  Алиев заяви, че се надява да се увеличат доставките на газ от Азербайджан от шест до поне десет държави на европейския пазар.

Радев: Азербайджан е стратегически партньор не само на България, но и на ЕС

Природният газ не е само енергиен продукт, който Азербайджан доставя до Европа. Азербайджан е надежден партньор и за доставка на твърдо гориво, заяви Алиев. 

Днес ние започваме проекта на 21 век, проект, който ще се разширява и затова, като надежден партньор в енергетиката, Азербайджан е готова да продължи „пътуването в бъдещето“, заяви Алиев. В момента работим в преобразуването на Азербайджан като източник за производство и доставка на възобновяема електроенергия. Започнали сме изграждането и на соларни станции, каза президентът Алиев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
402 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
АС ПОНЕ

2023.04.26 | 05:41

5
НЕ СЕ СЕЩАМ, ЗА КАКВОТО И ДА Е ДОСТИЖЕНИЕ НА АЗЕРИТЕ. ГОВОРЕЩИ МАЙ МУ НИ, ФЕНОВЕ НА ПАЧАНГАТА. И ДО ТУК! С М Ъ Р Т!
ФАКТА

2023.04.26 | 05:39

4
ЧЕ ЦЕЛОТО ТЪ ПО ПЛЕМЕ Е НЕКАДЪРНО ЗА Л А Й НА, АКО НЕ КРАДЕ МОИТЕ! РЕСУРСИ, Е САМО УТЕЖНЯВАЩ ВИНАТА ФАКТОР.
ТИ СИ ЖЕНСКАТА

2023.04.26 | 05:33

3
МОДИФИЦИРАНА ЧАСТ, ТОЯ Е МЪЖКАТА НА ПРОГРАМАТА АЗЕРСКО ТЪ ПО КО ПЕЛЕ :) НЕМА КАК ДА ВИ ОСТАВЯ ЖИВИ! РАЗБИРАШ ГО, НАЛИ?
КРАМАРЕНКО

2023.04.26 | 05:30

2
Е ТОЯ ДОЛЕН П Е Д Е Р А С Т ТЕ ОСЪДИ НА СМЪРТ :) АЗ ПРОСТО НЯМА ДА ДОПУСНА ПРОГРАМА ИЗ РОД, ДА СЕ РАЗМНОЖАВА И ДА О СИ РА МОЯ СВЯТ. СОРИ!
МЕМОРАНДУМА

2023.04.26 | 04:34

1
Е СМЪРТНА ПРИСЪДА НА СКАПАНАТА ВИ СЕМКА :)

Добави коментар

Водещи новини