Корупцията води до увеличаване на насилието по света

  • 31 януари 2023 12:27

  • 306
  • 0
Корупцията води до увеличаване на насилието по света
©
Слушай новината Слушай новината

По-голямата част от света продължава да не се справя в борбата с корупцията, като 95 процента от държавите са постигнали малък или никакъв напредък от 2017 г., каза международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"), цитирана от Асошиейтед прес.

Индексът за възприятие на корупцията за 2022 г., който измерва това явление в държавния сектор според експерти и хора от бизнеса, също така установява, че правителствата, изпитващи затруднения с корупцията, нямат капацитета да защитават хората и има по-голяма вероятност общественото недоволство да прерасне в насилие.

"Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде", заяви директорката на "Трансперънси интернешънъл" Делия Ферейра Рубио. 

"Единственият начин държавите да излязат от това състояние е да работят усилено за изкореняване на корупцията на всички нива и да гарантират, че правителствата работят за всички хора, а не само за малцина от елита", допълни Рубио.

България отново е на дъното в ЕС в Индекса за 2022 г. за корупция

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция). Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични  институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада. 

Западна Европа продължава да е регионът с най-висок резултат, но някои държави там дават притеснителни сигнали за влошаване. 

Великобритания вече има 73 пункта - с пет по-малко от миналата година. Това е най-ниският ѝ резултат досега.

В доклада на неправителствената организация се казва, че редица скандали в различни сфери - от държавните разходи до лобизма, както и разкритията за злоупотреби на министри, са хвърлили светлина върху плачевни недостатъци в областта на политическата почтеност. Доверието на британското общество в политиката е намаляло до притеснително ниско равнище.

Държави като Швейцария, която получава 82 пункта, и Нидерландия, с 80 пункта, показват признаци на спад на фона на опасенията от слабите механизми за регулиране на лобистката дейност, въпреки че резултатите им остават високи в сравнение с останалата част от света.

Корупцията в Източна Европа продължава да е широкоразпространена, като някои държави в региона отбелязват исторически ниски равнища. 

В доклада на неправителствената организация Русия изпъква като ярък пример за въздействието на корупцията върху мира и стабилността.

Инвазията ѝ в Украйна, която започна преди близо година, силно напомня за заплахите, предизвикани от корупцията и липсата на отчетност на властите, посочва "Трансперънси интернешънъл". Клептократите в Русия, която има 28 пункта, са натрупали огромни богатства, заричайки се в лоялност на президента Владимир Путин в замяна на изгодни държавни поръчки и защита на икономическите им интереси, отбелязва организацията.

Преди началото на войната Украйна е имала 33 пункта, което е нисък резултат, но пък е провеждала важни реформи и е регистрирала стабилно подобрение. Дори и след избухването на военните действия, Киев продължи да отдава приоритет на антикорупционните реформи, смята "Трансперънси интернешънъл". Нарушаването на нормалните процеси обаче повишава рисковете и позволява на корумпирани длъжностни лица да се обогатяват от фондове за възстановяване. По-рано този месец украински следователи представиха данни за предполагаемо облагодетелстване от войната на няколко високопоставени представители на властите. 

Индексът за възприятие на корупцията оценява 180 държави и територии. На дъното е Сомалия, която има 12 пункта. Следват Южен Судан и Сирия с по 13 пункта. 

Само сред осем страни се отчита подобрение през последната една година, като сред тях са Ирландия (77 пункта), Южна Корея (63), Армения (46) и Ангола (33).     

Индексът се изготвя от 1995 г. и се изчислява на базата на 13 различни източника на данни, които отразяват възприемането на корупцията в публичния сектор от страна на бизнесмени и експерти от дадена държава. Сред източниците са Световната банка, Световният икономически форум и частни компании.

Последвайте канала на

Калина Христова
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини