Учени отчитат повишение на раждаемостта при гренландските китове край бреговете на Канада

  • 04 януари 2023 10:40

  • 372
  • 0
Учени отчитат повишение на раждаемостта при гренландските китове край бреговете на Канада
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени отчитат повишение на раждаемостта сред гренландските китове край бреговете на Канада, съобщи ТАСС, позовавайки се на канадския телевизионен канал Си Ти Ви. 

Мойра Браун от Института за изучаване на китовете в Канада напомня, че репродуктивният сезон при гренландските китове продължава от средата на ноември до средата на април. Към настоящия момент край атлантическия бряг на Канада специалистите са преброили 9 новородени. "Всяко малко е много ценно и ни дава надежда за бъдещето на вида. Последните 10-12 години бяха тежки за гренландските китове от гледна точка на раждаемостта", казва Мойра Браун.

Сините китове се завръщат край испанското атлантическо крайбрежие след 40 години

По думите на специалистката до средата на април новородените може да станат над 20. Според информация на института през 2018 г. не е регистрирано нито едно раждане на гренландски кит. През 2019 г. са родени 7 малки, през 2021 г. - 20, а през 2022 - 15. 

Според данните в северната част на Атлантическия океан са останали 340 гренландски кита, от които стотина са млади женски. За последните години край атлантическите брегове на САЩ и Канада са загинали не по-малко от 34 представители на вида. В повече от половината случаи причината за смъртта са риболовни мрежи или сблъсък с плавателен съд, допълва БТА.  

Последвайте канала на

Весела Найденова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини