Шефът на МВФ: Трябва спешно да се увеличат инвестициите в зелена енергия

  • 05 октомври 2022 09:47

  • 468
  • 5
Шефът на МВФ: Трябва спешно да се увеличат инвестициите в зелена енергия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Изменението на климата се превръща във все по-голяма заплаха за нашия живот, препитание и за стабилността на нашите икономически и финансови системи. Затова нямаме друг избор, освен спешно да увеличим инвестициите в зелена енергия и да повишим устойчивостта.

Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование в реч по време на събитие, организирано от Паричния орган на Сингапур преди COP27 (климатичната конференция на ООН), на тема "Финансиране на прехода към нулева нетни емисии: мащабиране на смесеното финансиране".

По думите й скокът на цените на горивата и храните през последните месеци е поредното драматично доказателство за неотложността на действията в областта на климата. Но това действие изисква огромен капитал, като оценките варират от 3 до 6 трилиона щатски долара годишно до 2050 г. Наличните към момента средства обаче достигат едва 630 милиарда долара годишно, като много малка част от тях отиват в развиващите се страни, каза директорът на МВФ, предаде БТА.

Според Георгиева рисковете за климата подкопават макроикономическата и финансовата стабилност, но от друга страна възможностите в областта на климатичния преход и устойчивостта могат да стимулират растежа и заетостта. "Ето защо поставихме климата в центъра на нашата работа - в областта на наблюдението, развитието на капацитета, отпускането на заеми и информационната архитектура за климата, данните и диагностичните инструменти", каза още тя.

Кристалина Георгиева и Зеленски са обсъдили начини за увеличаване на средствата за Украйна

От особена важност са програмите за насърчаване на благоприятно за климата управление на публичните финанси. Както и работата на МВФ за насърчаване на отчетността, прозрачността и по-ефективното изразходване на средствата. Тези мерки също така помагат за мобилизиране на вътрешни приходи и външно финансиране.

Калина Христова
468 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 12:46

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.05 | 11:33

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИ

2022.10.05 | 10:31

3
Няма нищо зелено в тази енергия. Адски вредна е, но в Западна Европа папагалстват само за нея.

2022.10.05 | 10:28

2
тази работи за сатанистите и трансхуманистите!

2022.10.05 | 09:57

1
То няма зелена енергия,ще се окаже накрая че зелената е по замърсяваща от другата,както става с електричките,да видим де ша ги копате тея перки и панели кад земат да дават масово фира след някоя година.

Добави коментар

Водещи новини