Каква е процедурата след референдумите за присъединяване към Русия?

  • 27 септември 2022 11:38

  • 1619
  • 5
Каква е процедурата след референдумите за присъединяване към Русия?
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Гласуването на референдумите за присъединяване към Русия, които бяха организирани в четири украински области, които се намират почти изцяло или частично под контрола на Москва, приключва днес и може да се очаква, че влизането им в състава на Руската федерация може да бъде обявено още в края на тази седмица, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

Като вземем предвид това, което съобщават руските медии, и начина, по който бе анексиран Крим през 2014 г., ето как би трябвало да протече тази процедура, която западните страни и Украйна отсега заявиха, че няма да признаят.

Бързи резултати

Въпреки че Киев, западните страни и голям брой наблюдатели смятат, че референдумите в контролираните от Русия територии са фарс, Москва държи на това да им придаде облика на легитимен процес.

По тази причина ще е необходимо известно време за преброяване на гласовете.

Предварителни резултати ще бъдат обявени от избирателните комисии, образувани от Москва във всяка от тези територии, най-рано тази вечер или през следващите дни.

Референдумите в Украйна продължават

Експресен вот в парламента

Ако жителите на четирите области гласуват преимуществено с "да" - в което няма никакво съмнение - руският парламент ще гласува споразумение, с което ще бъде формализирано присъединяването на областите към Русия.

Законопроект в този смисъл може да бъде внесен в Държавната дума тази вечер, а утре е възможно той да бъде приет на извънредна сесия, става ясно от информации през уикенда на руските новинарски агенции ТАСС и РИА Новости.

Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви в петък, че ще подкрепи присъединяването на областите към Русия след референдумите.

Текстът след това ще бъде изпратен в Съвета на федерацията (горната камара на парламента). Формалност, която може да бъде уредена утре или вдругиден, съобщават руските агенции.

Киев: Руските "референдуми" са пропагандно шоу

Путин

След като процедурата в парламента приключи, се очаква президентът Владимир Путин най-рано на 30 септември да произнесе реч, с която официално да обяви присъединяването на украинските територии, съобщават няколко руски агенции.

Според някои медии това ще бъде реч пред депутатите в Кремъл, според други - реч в една от двете камари на парламента.

Според ТАСС сенаторите са били инструктирани да си направят три теста за ковид, с оглед на това, че в петък щяло да има "важно събитие" - строга здравна мярка, на която са подложени всички, които се срещат с президента в Кремъл.

Не е изключено обаче Путин да направи обръщение и по-рано.

През 2014 г. той подписа договора за присъединяване на Крим към Русия само два дни след референдума, организиран там от руските власти. Церемонията по подписването се състоя в Кремъл, още преди руският парламент да е гласувал.

Анексията на Крим не е призната от международната общност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1619 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.27 | 12:17

1
Процедурата е една ! Путин найба целокупния Запад !

2022.09.27 | 13:12

3
Иска ти се. путьо сега е като тинейджър гледащ пopнo - иска му се, но не може и пише в интернрт колеко му е голям(а) ... армията. Е видяхме го - загуби от НАТО преди още НАТо да са се явили на бойното поле. Сега ще прати 300 000 алкаши за изтребване. Да видим до кога ще оцелее.
Хриси

2022.09.27 | 13:07

2
Процедурата е ясна ще си присвоят земя която са си набелязали
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.27 | 16:21

4
Процедурата е следната, и тези референдуми, като този в Крим няма да бъде признат от НИКОЙ, дори и от Китай и Казахстан! Те ще бъдат признйати само от Рускенефа ! Този референдум е незаконен и проведен под дулото на Путлерофашистите, следователно референдума е фалшив, като руската армия, която даде над 80 000 жертви :) Украинците сантиметър по сантиметър си връщат окупираните територий :) Слава Украини! ✌

2022.09.28 | 11:49

5
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини