Тръс и Байдън са решени да защитават Северноирландското мирно споразумение

  • 22 септември 2022 07:31

  • 1132
  • 3
Тръс и Байдън са решени да защитават Северноирландското мирно споразумение
© Getty Images

На среща в Ню Йорк американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в заяви в присъствието на новия британски премиер Лиз ТръсЛиз ТръсМери Елизабет (Лиз) Тръс е британски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд в, че страните им "са решени да бранят достиженията" на мирното споразумение за Северна Ирландия - изключително деликатен въпрос в двустранните отношения, предаде Франс прес.

Тръс каза, че очаква с нетърпение да обсъдят Споразумението от Разпети петък и начините да се гарантира спазването му в бъдеще. Двамата се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Още като външен министър на Великобритания Лиз ТръсЛиз ТръсМери Елизабет (Лиз) Тръс е британски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд в внесе законопроект, променящ едностранно разпоредбите, свързани със Северна Ирландия, след Брекзит.

Лиз Тръс ще дебютира като премиер на Великобритания пред Общото събрание на ООН

Проектът беше остро критикуван както от Европейския съюз, така и от Вашингтон, според който всяка промяна може да застраши мира на острова.

Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който не пропуска възможност да спомене ирландските си корени, вече изрази несъгласието си пред предшественика на Лиз ТръсЛиз ТръсМери Елизабет (Лиз) Тръс е британски политик   Лиз Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд в, Борис Джонсън.

От друга страна американският президент вече неколкократно даде да се разбере, че сключването на споразумение за свободна търговия с Великобритания не е приоритет за правителството му.

Понастоящем не се водят никакви преговори със САЩ и не очаквам такива да започнат в краткосрочен или средносрочен план, каза британската министър-председателка пред журналисти в самолета на път за Ню Йорк.

През 1998 г. Споразумението от Разпети петък сложи край на продължил 30 години конфликт между юнионистите (преобладаващо протестанти) и републиканци (голямата част от тях - католици), които искат обединяване с Република Ирландия.     

Протоколът за Северна Ирландия, договорен по време на Брекзит, има за цел да запази достиженията на това мирно споразумение, създавайки на практика митническа граница между британската провинция Северна Ирландия и останала част от Великобритания. Поради това текстът, който всъщност досега не е прилаган, предизвиква гнева на юнионистите, отбелязва БТА.

Владимир Василев
1132 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.22 | 12:54

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
краварите

2022.09.22 | 12:01

2
са навсякъде, по всички континетни, острови... изявяват се като световен господар

2022.09.22 | 09:54

1
Един вече път Белфаст го направихте като Мариупол, така че внимавайте!

Добави коментар

Водещи новини