Русия и Китай се споразумяха да разширят сътрудничеството си в сферата на сигурността

  • 19 септември 2022 18:26

  • 676
  • 3
Русия и Китай се споразумяха да разширят сътрудничеството си в сферата на сигурността
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Високопоставен руски служител в сферата на сигурността заяви днес при своя визита в Китай, че Кремъл възнамерява да засили връзките си с Пекин и че това е водеща политическа цел за Москва, предаде АП, цитирана от БТА.

Николай Патрушев, който е секретар на руския Съвет за сигурност, каза, че "укрепването на всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество с Пекин е безусловен приоритет на руската външна политика".

Канцеларията на Патрушев заяви, че след разговори, проведени в град Нанпин, двете страни са се споразумели да "разширят обмена на информация за противодействие на екстремизма и на чуждестранните опити за подриване на конституционния ред в двете държави". Представителите на Китай и Русия също така са постигнали съгласие за нуждата от разширяване на сътрудничеството в сферата на киберсигурността.  

Миналата седмица руският президент Владимир Путин се срещна с китайския лидер Си Цзинпин в Узбекистан за първи път от руското нахлуване в Украйна.

Си Цзинпин: Китай е готова да бъде световна сила заедно с Русия

Тази тема не беше спомената в изявлението на китайското правителство, разпространено след срещата на двамата лидери, но в него бе посочено, че Си е обещал "силна подкрепа" за "основните интереси" на Русия. Изявлението не съдържаше подробности, но Пекин използва израза "основни интереси", когато става дума за въпроси като националната сигурност.

Преди руските сили да нахлуят в Украйна правителството на Си каза, че приятелството между Москва и Пекин "няма граници". Освен това Китай отказа да разкритикува действията на руските сили в Украйна. Същевременно Китай и Индия започнаха да внасят още руски петрол и газ, с което помогнаха на Москва да смекчи въздействието на санкциите, които бяха въведени срещу нея заради нахлуването в Украйна.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
676 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Niki2

2022.09.20 | 11:00

3
Nikoi ne jelae ve4e Komunisti,vratite se zatvariat pred tiah...

2022.09.20 | 10:10

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Русия скоро ще

2022.09.19 | 21:58

1
е китайска провинция.

Добави коментар

Водещи новини