Тайван ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара

  • 03 септември 2022 06:50

  • 948
  • 14
Тайван ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара
© Getty Images

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,16 милиарда долара с правителството "Байдън" за закупуването от островната демокрация на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предаде ДПА.

Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван

В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи снощи тайванското министерство на отбраната.

Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за своя провинция, засили военния натиск по въздух и вода и кибератаките срещу острова, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван на 2 август, отбелязва ДПА.

Виолета Симеонова
948 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:36

7
Ако немците бяха запълнили щабовете ни с шпиони, а войската с диверсанти, ако имаше масово предателство и враговете ни бяха разработили детайлен план за провала на нашата армия, те не биха постигнали този ефект, който беше резултат от идиотизма, тъпотията, безотговорността на началството и безпомощната покорност на войниците. Видях това в Погосте, а това изглежда е било навсякъде."
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 11:02

14
Всичко общо със темата ПУТЛЕРОФАШИСТЕ! :)

2022.09.03 | 10:44

13
Идиоте, какво общо има твоят бълвоч с темата?
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:37

12
"Кадровата армия загина на границата. На новите формирования не им достигаше оръжие, боеприпасите бяха още по-малко. Опитните командири се брояха на пръсти. На бой отиваха необучени новобранци... - Да се атакува! - звъни Стопанина от Кремъл. - Да се атакува! - звъни генералът от топлия кабинет. - Да се атакува! - заповядва полковникът от здравата землянка.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:36

11
И се вдига сотнята Ивановци, и се влачи по дълбокия сняг под кръстосаните трасета на немските картечници. А немците в топлите дзотове, сити и пияни, нагли, са предвидили всичко, пресметнали са всичко, простреляли са пространството и бият, бият като на стрелбище. Но и на вражеските войници не им беше толкова лесно. Неотдавна един немски ветеран ми разказа, че сред картечарите от неговия полк имало случаи на умопобъркване: не е толкова лесно да убиваш хора редица след редица - а те все идват и идват, край нямат.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:36

10
Полковникът знае, че атаката е безполезна, че ще има само нови трупове. Вече в някои дивизии са останали само щабовете и тридесет-чеиридесет души. Имаше случаи, когато дадена дивизия, започваща сражението, да се състои от 6-7 хиляди щика, а в края на операцията загубите ѝ да възлизат на 10-12 хиляди - за сметка на постоянните попълнения! А хората през цялото време не достигаха! Оперативната карта на Погосте е обсипана с номерата на различни части, а хора в тях няма. Но полковникът изпълнява заповед и гони хората в атака. Ако го боли душата и има съвест, сам участва в боя и загива. Протича своеобразен естествен подбор. Слабонервните и чувствителните не оживяват. Остават жестоките, силни личности, способни да воюват в стеклите се условия. На тях им е известен само един начин за воюване - да притискат с маса от тела. Все някой ще убие някой немец. И бавно, но сигурно кадровите немски дивизии се стопяват.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:36

9
Веднъж през нощта смених телеграфиста на апарата. Тогавашната връзка беше примитивна и разговорите по всички линии се чуваха във всички точки, така че разбрах как разговаря нашият командващ И. И. Федюнинский с командирите на дивизиите: "Мамка ви! Напред!!! Не мръднеш ли - ще те разстрелям! Мамка ви! Атакувайте! Мамка ви!"... Преди две години Иван Иванович, благодушен дядо, разказваше по телевизора на октомврийчетата за войната в съвсем други нюанси...
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.03 | 10:36

8
Ако говорим с иносказателен език, ставаше следното: в една къща са се завъдили дървеници и стопанинът заповядва на обитателите да запалят къщата и да изгорят заедно с дървениците. Някой ще остане и ще построи всичко отново... Иначе не умеехме и не можехме. Четох някъде, че английското разузнаване готви своите агенти десетилетия наред. Те учат в най-добрите колежи, създават се атлети, интелектуалци, способни на всичко професионалисти в своята работа. След това подобни агенти вършат глобалните дела. В азиатските страни задачата се дава на хиляди или на десет хиляди някак си, набързо обучени хора с презумпцията, че дори ако почти всички се провалят и бъдат унищожени, поне един ще изпълни своята мисия. Нито време, нито средства за подготовка, нито опитни учители тук няма. Всичко се прави набързо - преди това не са успели, не са го обмислили или дори са направили не малко, но не както трябва. Всичко се върши на самотек, по интуиция, масово, с бройка. Ето по този втори начин воювахме. През 1942 година нямаше алтернативи. Мъдрият Стопанин в Кремъл разбираше прекрасно всичко, знаеше и, потискайки всички с желязната си воля, командваше едно: "Да се атакува!" И ние атакувахме, атакувахме, атакувахме... И планини от трупове край Погосте, Невски пятачок и безименните височини растяха, растяха, растяха... Така се подготвяше бъдещата победа.
Независимост за Тайван

2022.09.03 | 10:11

6
Тайванците са велика нация, могат сами да издавят целата китайска армия в Тайванския пролив.
Смях

2022.09.03 | 09:23

2
Чудо голямо! Ние купуваме за 3 милиарда. Дали ще чакат като нас 10 години за да го получат??

2022.09.03 | 10:10

5
доста си тъп, но за сметка на това не се срамуваш.
Sarbeca Z

2022.09.03 | 09:45

4
Така е, ние сме абдалите и кенефа на сащ! Заслужаваме да не получим нищо, да видим кво ще направят наще

2022.09.03 | 09:23

3
АХМАТ СИЛА-СМЪРТ ЗА КРАВАРСКИТЕ КУУУУРВИИИ

2022.09.03 | 09:10

1
малоумник изказал благодарност че ще плати на краварите оръжие

Добави коментар

Водещи новини