НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към алианса

  • 05 юли 2022 13:29

  • 381
  • 3
НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към алианса
© НАТО
Слушай новината Слушай новината

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци.

Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

НАТО ще подпише утре с Финландия и Швеция протоколи за присъединяване

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения.

Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците.

По думите му никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО.

Виолета Симеонова
381 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.06 | 09:49

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Европеец

2022.07.27 | 16:22

3
Твоето мнение Ганьо е без значение.Ако не ти харесва си намери друга държава.
PaulaFox

2022.07.05 | 13:43

1
❤️Спрете да се дрогирате. Знам един сайт, където хиляди самотни момичета чакат да бъдат прецакани. Проверете ги на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини