Кой (не) шпионира в посолствата?

  • 30 юни 2022 13:09

  • 1250
  • 6
Кой (не) шпионира в посолствата?
© Getty images (архив)

Дипломацията и шпионажът от векове вървят ръка за ръка.

Въпреки че международните конвенции забраняват на представителите на една държава да шпионират в страната-домакини, често хора с дипломатически  имунитет са хващани в несъвместима със статута им дейност.

Кой (не) шпионира в посолствата?

Посланикът е невинен

Основният дипломатически представител, дори и да е човек на специалните служби, след назначението си за посланик прекратява, или поне замразява, сътрудничеството със службите.

Основният заподозрян

Военният/военноморският/военновъздушен аташе. Събирането на информация за въоръжените сили на приемащата страна е задача номер едно на дипломатите в униформа. Това обаче е известно на контраразузнаванията на държавите-домакини и дейността на аташетата с пагони се следи изкъсо. Заради това шпионските задължения се прехвърлят на по-нисшестоящи и служители от други отдели.

Основната разузнавателна дейност се извърша най-често от работещи официално в секторите за връзки с медиите и/или ресор култура. Тези хора под благовидното прикритие на своята официална дейност могат да се сдобият с доста важна информация. При хващането на дипломати от по-нисък ранг в шпионаж се избягват междудържавни скандали на по-високо ниво.

Служителите, хванати в шпионаж, се обявяват за персона нон грата (тоест тяхното присъствие в страната-домакин се обявява за нежелателно и те се задължават да я напуснат).

Полша гони 45 руски дипломати заради шпионаж

Също така често със събиране на разузнавателна информация се занимават и служители в мисии, които нямат дипломатически имунитет (например технически персонал). Тези хора също могат да получат лесно важна информация, като използват официалните си длъжности като "чадър".

При уличаването на готвач, шофьор и др. в шпионаж, тези хора се изгонват бързо и без сериозни последици за дипломатическите отношения между страните.

Валери Зайцев
1250 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.07.01 | 10:14

6
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.06.30 | 14:00

2
ВЪН РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ РОДИНАТА НИ
Ха-ха-ха! Шпионииииии :-)))Окупаториии :-)))

2022.06.30 | 15:38

5
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! коалиция на Петков работи за България?Подкрепете коалиция Петков и България ще се удави в наркотици.
точно така

2022.06.30 | 14:11

4
точно така - вън руските войски от РБ, да останат само американските дето не са окупатори, а охранители биле. пазят ни от суверенитед и неправилни решения.
защо

2022.06.30 | 14:09

3
защо никой не говори за турската агентура дето се е внедрила по всички нива на държавата ни??? турските консули ходят да митинги на дпс-то, а тука пишман патреотарите ще ми гонят руска агентура. че дайте и американската да изгоним. то ще остане ли някой в парламента като изгоним турската и американската????
Путин виновен?

2022.06.30 | 13:31

1
Коалицията на Петков - народен избраник живее в нашата къща - бивш полицай, уволнен за измама и изнудване, електоратът му е циганин на боклука и наркомани, но той е истински депутат - това е истинската мафия с силно закулисие! Коалиция на Петков работи за България?

Добави коментар

Водещи новини