Експерти: С френското предложение казусът с РСМ спира да бъде наш проблем

  • 21 юни 2022 08:39

  • 3459
  • 9
Експерти: С френското предложение казусът с РСМ спира да бъде наш проблем
© Кадър: БНТ

С френското предложение двустранният казус между България и Северна Македония се прехвърля на ниво ЕС и би трябвало да сме доволни от този пробив. Вместо това и в Северна Македония, и в България се нагнетява напрежение по темата. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

По думите му обаче политиците у нас няма да се възползват от доброто предложение.

България ще има в следващите 10 години правото поне още 36 пъти да блокира преговорния процес със Северна Македония и Албания. Защото има 35 преговорни глави, а накрая договорът за присъединяване влиза във всички национални парламенти за ратификация. Тоест отново българският парламент ще има последната дума дали да ратифицира или не договора. Но вдигането на блокадата не означава, че утре РСМ ще стане член на ЕС, тепърва стартира един изключително дълъг процес, допълни Керемедчиев.

Според него България продължава да губи ценно време, тъй като мълчи по френското предложение.

Мицкоски: Ако Радев казва, че предложението на френското председателство е добро, трябва да се замислим дали веднага да не го отхвърлим

,,Имаме още три опита да дадем сигнал как отговаряме на това предложение'', напомни той.

Милен Керемедчиев се съгласи с мнението на другия събеседник в студиото – журналистът Тони Николов, според когото с френското предложение казусът с РСМ вече спира да бъде наш проблем.

Въпросът е там, че топката влизаше в тяхното поле (на Северна Македония) и България нямаше да има повече проблеми. Вместо това ние направихме всичко, за да блокираме собствената си държава. Когато постигаш това, което искаш, изведнъж се отдръпваш и казваш "не" и искаш да свалиш правителството, посочи журналистът.

Той изрази очакване, че предвид политическата криза в страната темата за Северна Македония "ще остане за по-нататък".

Премиерът на РСМ: Преговорната рамка трябва да е многостранен документ, а двустранните проблеми да се решават с двустранни договори

Последвайте канала на

Владимир Василев
3459 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.06.21 | 10:32

7
Богата и просперираща България само с ПП

2022.06.21 | 10:39

9
Няма шанс.....

2022.06.21 | 10:38

8
Що за робска психика? На господа "експертите" май капацитета не им достига да осъзнаят,че със "сутеньор"(ЕС) или без задника си остава наш...
цар БОРИС I Покръстител

2022.06.21 | 10:14

6
ТВ-тата явно дават добри хонорари на дежурните по студията. Я Миленчо как се ошопари! още се омайва и с умиление си спомня, че няяяяяякога е БИЛ зам министър. намалете дажбите. до коледа има време.
цар БОРИС I Покръстител

2022.06.21 | 10:14

5
ТВ-тата явно дават добри хонорари на дежурните по студията. Я Миленчо как се ошопари! още се омайва и с умиление си спомня, че няяяяяякога е БИЛ зам министър. намалете дажбите. до коледа има време.
test

2022.06.21 | 09:40

4
Да, ама патреотете с какво ще ни плашат, свършва им хляба, трябва ги закриват.. Затова е цялата врява..

2022.06.21 | 09:06

1
и контрола върху решението няма да е наш
бок.луци

2022.06.21 | 09:18

3
с такива дупедавци македонците ще ни вземат не само историята, а и езика... та за 5 години те не си помръднаха пръста и не изпълниха нито една точка от предишния договор и въпреки това са допусанти до преговори с ЕС, а онзи ден пред 90 000 в скопие показаха и че не мислят да го правят и занапред... този бок.лук безроден ти казва, че сега ЕС ще се грижи за интереса на България и историята й, какво да кажем освен бок.луци безродни
рсм

2022.06.21 | 09:15

2
РСМ,и измисления народ,изроден от Сърбия с начало от съзаването на Вардарска бановина беше,е и ще е проблем не на България и Европейския съюз но и на самите "македонци"и другите живущи там.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини