Премиерът на РСМ: Преговорната рамка трябва да е многостранен документ, а двустранните проблеми да се решават с двустранни договори

  • 20 юни 2022 18:35

  • 1531
  • 2
Премиерът на РСМ: Преговорната рамка трябва да е многостранен документ, а двустранните проблеми да се решават с двустранни договори
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, който да дава насоки и правила, според които трябва да се осъществява преговорният процес, а двустранните въпроси трябва да бъдат решавани чрез двустранни договори, смята премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

"С оглед на това, че нашият път към Европа, и преди това към НАТО, беше изпълнен с двустранни въпроси, най-напред с Гърция, за което имаме Преспански договор, имаме и втори договор, който се отнася за двустранни въпроси с България, който е подписан с цел да бъдат решени тези двустранни въпроси, като правителство ние смятаме, че преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, в който да бъде включена рамката за това как се осъществява преговорният процес, за да влезем в ЕС като организация на държави-членки, докато двустранните въпроси трябва да се решават на двустранно ниво с държавите, с които ги имаме,“ каза той на съвместна пресконференция с министър-председателя на Финландия Сана Марин, която е на официално посещение в РСМ.

Ковачевски заяви, че се надява държавите членки на ЕС да приемат преговорна рамка с мултилатерален характер, а България "да бъде на нивото на съседна държава, която иска да види Република Северна Македония като пълноправен член на ЕС“.

Ковачевски уточни, че "двустранен протокол" означава "статутът и следващите стъпки по отношение на прилагането на Договора за добросъседство, а не е специално споразумение за нещо ново в отношенията с България“.

"Това са следващите стъпки по отношение на изпълнението на Договора и задълженията на България и Република Северна Македония. Този протокол се подписва на ниво външни министерства,“ каза той.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: Българите да дойдат в Скопие, да коленичат и да се извинят за злодеянията срещу народа ни

Премиерът на Финландия не отговори конкретно на въпроса за позицията на страната й по предложението на френското председателство на ЕС, но заяви, че страната подкрепя разширяването на ЕС и начало на преговорите на Албания и Република Северна Македония.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1531 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2022.06.20 | 21:04

2
А бе тъпак нали имаме договор

2022.06.20 | 20:01

1
Американците що не ги сритат, както ритат нас, тамошният американец е слаб.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини