Френски вестник: Пукнатината между Русия и Украйна разделя не само две държави, но и две поколения

  • 23 май 2022 09:14

  • 768
  • 5
Френски вестник: Пукнатината между Русия и Украйна разделя не само две държави, но и две поколения
© Getty images (архив)

Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога е на 44 години; руският му колега Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През – на 69. Конфликтът между двете страни противопоставя не само две държави, но и две поколения с дълбоко различно поведение и светоглед, пише авторът на анализ във френския в. „Монд“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6165

Украинският премиер, външният и вътрешният министри, шефът на тайните служби, президентските съветници, генералната прокурорка – всички са родени през 70-те. Повечето кметове също са 40-или 30-годишни.

Осезаем е контрастът с управляващия екип в Москва. Средната възраст в руския Съвет за сигурност, орган с централна роля във войната с Украйна, е 62 години; в президентската администрация, която държи основната власт – 59, посочва всекидневникът.

Изданието цитира изследване на Мария Снеговая и Кирил Петров, установили в края на миналата година, че три десетилетия след разпадането на СССР 60 на сто от елита в Русия все още са хора от бившата съветска „номенклатура“ (достигала 1 до 3 процента от тогавашното население на страната).

Прекалено силно са представени в руския елит и „хората с пагони“, показва проучването - една трета от „топ 100“ са „наследници“ на КГБ и други съветски служби за сигурност.

Афишираната носталгия по комунистическата епоха не е само фасада – червени знамена и портрети на Сталин, пише „Монд“, като се позовава на речника и алюзиите със СССР в поведението на руските управляващи.

Шестдесет и шест годишният Сергей Шойгу, изградил днешната руска армия, воюваща в Украйна, представи например преди месеци един план със съветски акценти – да бъдат създадени в Сибир пет мегаполиса с по един милион жители, напомня изданието.

Оцелели през 90-те – години на хаос в Русия, хората от днешния елит често са развили манталитет, обвързан с идеята за „края на света“ - утре всичко може да рухне, тъй че всъщност нищо няма значение, освен да гарантираш сигурността и процъфтяването на своите хора. Духовният свят на руското ръководство е чувствителен към путинската обсебеност от идеята за „обсадена крепост“, към параноята, предполагаща заговор на Запада срещу Русия, и най-вече към имперската логика, продължава „Монд“. И наблюдатели, и опозиционери често споменават в тази връзка геронтокрацията от времето на Леонид Брежнев (1964 – 1982 г.), отбелязва вестникът.

Дошъл на власт през 2000 г., Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През изгради своята популярност върху тогавашния си имидж на здрав и физически силен ръководител. С течение на времето кремълският пиар изкова за него друг образ – на мъдър старец, внушаващ усещане за увереност и покой. Днес обаче този модел се изчерпва. Путин е отслабнал физически и напомня на мнозина руснаци за "бункера“, в който се укри по време на кризата с COVID-19.

Според наблюдатели възрастта му също е сред причините да нападне Украйна. Преди да мисли за оттегляне, Путин би желал да приключи с това твърде важно за него начинание и да изсече в мрамор своето наследство на държавник. Без да вижда, че Украйна вече не е същата. Без да се опасява от тоя Зеленски, безсрамно по-млад от него с четвърт век, допълва „Монд“.

Ще приключат ли скоро бойните действия в Украйна?

 

Валери Зайцев
768 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
До Госта

2022.05.23 | 10:52

2
Що бе, писна ти сам да си ги ядеш ли вече?

2022.05.24 | 09:52

5
По приятно е да те гледам докато ядеш моите

2022.05.24 | 09:51

4
НАРКОМАНЧЕТО ИСКАЛ СРЕЩА.ДОЗИЧКИТЕ ЛИ СВЪРШИХА?ИСКАЙ СРЕЩА С ХЪНТЪР БАЙДЪН.

2022.05.24 | 09:39

3
ПУКНЕТЕ ОТ ЯД КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.05.23 | 10:00

1
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини