ООН: Броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 милиона

  • 23 май 2022 07:26

  • 461
  • 2
ООН: Броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 милиона
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Поради конфликта в Украйна броят на принудително разселените хора по света за първи път надхвърля 100 милиона души, обяви днес върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от световните агенции.

Броят на хората, принудени да бягат от конфликти, насилие, нарушения на човешките права и преследване, се е увеличил вследствие на войната в Украйна и други конфликти, каза той.

"Сто милиона души е стряскащо число - колкото отрезвяващо, толкова и тревожно. Това е рекорд, който никога не би трябвало да бъде поставян", каза Гранди.

То трябва да послужи като предупредителен сигнал да се стремим към решаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, към слагане край на гоненията и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат дома си, отбеляза той. 

16 000 души се водят за изчезнали от началото на войната в Украйна

Данните на службата на ООН за бежанците - ВКБООН - показват, че към края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света е достигнал около 90 милиона души. Войната на Русия в Украйна превърна 8 милиона души във вътрешни бежанци, а повече от 6 милиона са напуснали Украйна, отбелязва ДПА.

Гранди подчерта, че международната реакция към хората, бягащи от войната в Украйна, е изключително положителна. "Състраданието е живо и ние се нуждаем от подобна мобилизация за всички кризи по света. В крайна сметка обаче хуманитарната помощ е средство, което дава временно облекчение, не е лекарство", каза той, цитиран от Франс прес.

Гранди заяви, че единственият начин за обръщане на тенденцията са мирът и стабилността, така че "невинни хора да не са принудени да правят рискован избор  между изострена опасност в страната си или несигурно бягство и изгнание".

Тези 100 милиона души представляват над 1 процент от световното население и се равняват на броя на жителите на 14-ата по население държава в света, изтъкна върховният комисар, цитиран от БТА.

Теодора Александрова
461 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.23 | 10:01

2
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Еми...

2022.05.23 | 07:43

1
да благодарим на путлеризма - новия нацизъм - и за тая работа.

Добави коментар

Водещи новини