Шолц: Смятам, че Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

  • 17 май 2022 16:48

  • 3584
  • 2
Шолц: Смятам, че Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че според него Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Вярвам, че Турция ще подкрепи членството на Швеция и Финландия в алианса, каза Шолц. 

Телевизията цитира и финландския президент Саули Нинистьо, който междувременно заяви, че вярва, че разногласията с Турция за присъединяването на двете страни към НАТО "може да бъдат разрешени".

Швеция обяви вчера, че ще изпрати дипломатическа делегация в Турция, която да обсъди кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към НАТО и резервите на Турция относно предполагаемата шведска подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК).

Швеция подписа молбата за членство в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО, след като двете страни официализираха кандидатурите си в алианса.

Ердоган каза, че делегации от Швеция и Финландия не трябва да си правят труда да идват в Анкара, за да убеждават Турция да одобри тяхното членство в НАТО.

Президентът повтори, че Швеция и Финландия подслоняват хора, които по думите му са свързани с групи, определени като терористични, а именно ПКК и ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация).

Виолета Симеонова
3584 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И ТАКА ТРЯБВА ЗАЩОТО

2022.05.17 | 18:28

2
ТАКА Е ПРАВИЛНО.

2022.05.17 | 17:41

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини