Парламентът в Атина ратифицира промените в отбранителното споразумение между Гърция и САЩ

  • 13 май 2022 09:09

  • 451
  • 0
Парламентът в Атина ратифицира промените в отбранителното споразумение между Гърция и САЩ
© Getty images (архив)

Гръцкият парламент ратифицира късно снощи втория протокол за изменение в Споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

В подкрепа на споразумението гласуваха 157 депутати от управляващата Нова демокрация, 22-мата депутати от опозиционната лявоцентристка ПАСОК-Движение за промяна, както и двамата независими народни представители.

Против гласуваха останалите опозиционни сили, сред които и основната опозиционна партия СИРИЗА.

Протоколът беше подписан през миналия октомври във Вашингтон от гръцкия външен министър Никос Дендиас и от американския държавен секретар Антъни Блинкън. Той ще бъде в сила поне за пет години.

Както припомня телевизия Скай, основната му клауза е разширяването и задълбочаването на военното присъствие на САЩ в четири нови военни инсталации – във Волос, в Литохоро, префектура Пиерия, в Александруполис и във военноморската база Суда на остров Крит. Описват се и условията, при които САЩ ще могат да поддържат военни и помощни средства в съоръженията на гръцките въоръжени сили във военновъздушните бази Лариса и Стефановикио и на други места, които ще бъдат договорени на двустранно равнище.

В изказването си на заседанието на парламента снощи гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. (на снимката) изтъкна значението на спогодбата. „Това споразумение престава да бъде един двустранен протокол и се превръща във вот на доверие към Гърция като непоколебим фактор на стабилността, като надежден европейски и натовски партньор, който гарантира международната законност спрямо всякакви сътресения у съседите ни. Като решаващ елемент на новата енергийна карта“, заяви Мицотакис и свърза споразумението с предстоящото си посещение в САЩ на 16 и 17 май.

Премиерът също  каза: „Поканата да се срещна с американския президент Джо Байдън и на следващия ден да стана първият гръцки лидер, който ще говори на съвместно заседание на американския Сенат и на Камарата на представителите, е голяма чест, която показва, че родината ни се разглежда като равностоен и последователен съюзник, който, ако се наложи, има право да изисква последователност и солидарност“.

Гърция е важен партньор за сигурността на южния фланг на НАТО

 

Валери Зайцев
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини