9 май - агресивен инструмент в ръцете на Путин

  • 07 май 2022 13:50

  • 2732
  • 6
9 май - агресивен инструмент в ръцете на Путин
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ден на освобождението, Ден на победата, Ден на победата в Европа: краят на Втората световна война в Европа и победата над националсоциализма имат много имена. В някои държави като Франция и Словакия денят е национален празник, а в Германия се отбелязва като възпоменателен ден. След 12 години брутално нацистко управление, почти шест години война, 60 милиона жертви и шест милиона избити евреи, на осми май нацистка Германия е победена и войната свършва.


Капитулацията е подписана няколко пъти, затова и в различните страни краят на войната се отбелязва на различни дати. В нощта на шести срещу седми май 1945-а генерал Алфред Йодл подписва официално в Реймс капитулацията, която влиза в сила на 8 май 1945-а.

Съветският диктатор Йозеф Сталин обаче организира втори акт на капитулация на "своя" територия: в нощта срещу девети май фелдмаршал Вилхелм Кайтел поставя в съветската квартира в Берлин-Калрсхорст подписа си върху документа за капитулация. Затова и Русия чества победата на 9 май. В Нидерландия пък празниците започват още на 5 май: на този ден се чества "Bevrijdingsdag" - краят на германската окупация.

За Германия въпросът с 8 май е сложен

Германия има нужда от време, за да реши как да се отнесе към събитието от осми май. За населението с капитулацията започва тъй нареченият "час нула" - първоначално никой не иска да се обръща назад. Денят символизира едновременно поражение и освобождение, което е твърде объркващо за младата следвоенна република. А новооснованата Германска демократична република (ГДР) в Източна Германия тръгва по съветския път на развитие, обявява се за антифашистка държава наследничка и така отхвърля всяка отговорност за стореното от нацистка Германия.

В Западна Германия избягват да говорят за този ден. Първият германски канцлер Конрад Аденауер дори е настоявал да се ускори приемането на Основния закон (Конституцията), за да съвпадне то с датата осми май (1949 г.). Архивите пазят неговите думи: "За нас, германците, това наистина е първият радостен ден от 1933-а година насам".


По-късно германският президент Рихард фон Вайцзекер ще нарече осми май в една своя историческа реч "ден на освобождението" от човеконенавистната система на управление на националсоциалистите. През 2020-а година осми май еднократно бе обявен за официален празник, а оттогава насам се отбелязва като ден на възпоминание. Оттогава не секва и дискусията за това дали този денят да не бъде трайно обявен за празничен.

В Русия: за вътрешнополитическа употреба

В Русия "Денят на победата", както е наричан в цялото постсъветско пространство, десетилетия наред бе и ден на траур - заради милионите жертви, дадени от Съветския съюз във Втората световна война. Но през последните години това се променя. Президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 все повече използва този ден за вътрешнополитически цели. Още през 2020-а година изследване на германската фондация "Наука и политика" стигна до извода, че Путин разказва съветската история все по-едностранчиво, за да изглежда неговият режим по-силен и като продължител на великата сила СССР.

При управлението на Путин например се върнаха помпозните военни паради на Червения площад. На миналогодишния руският президент заяви следното: "Русия защитава последователно международното право. Същевременно ние твърдо ще защитаваме нашите национални интереси, за да гарантираме сигурността на нашия народ. А смелите руски въоръжени сили, наследници на войниците на победата, са надеждна гаранция за това". В традициите на Червената армия Путин пропагандира образа на застрашената велика империя. В това се вписва и обстоятелството, че още от 2014-а година, а отскоро с нападението над Украйна през февруари т.г., той определя Украйна като "фашистка", с което отново прави връзка с нацистките времена.


"Путин и руската държавна пропаганда превърнаха историческата капитулация на Германия на девети май 1945-а година в наратив за актуалните политически действия на Кремъл. Съветската победа над нацистка Германия се използва от режима на Путин като оправдание за започнатата от него на 24-и февруари завоевателна война срещу Украйна", казва в тази връзка експертът по руските въпроси в ДВ Инго Мантойфел. Така девети май изгуби една от функциите си - да напомня за страданието на милиони хора и се превърна в агресивен инструмент за пропаганда на путинова Русия, добавя той.

Путин се готви да оповести "грандиозна" новина?

Опасения за разширяване на войната

В същия контекст от седмици се спекулира, че сега на девети май Путин ще използва историческата дата за подклаждане на пропагандата си във войната срещу Украйна. Експерти се опасяват, че е възможно на девети май Путин да обяви всеобща мобилизация, което ще му осигури десетки хиляди войници допълнително. А украинското разузнаване предупреди, че Путин може би планира военен парад и в окупирания украински град Мариупол.

Така 9 май вместо в ден за възпоменание окончателно се превръща в пропаганден инструмент.

 

Последвайте канала на

Дойче веле
2732 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.05.08 | 09:30

6
СМЪРТ ЗА УКРОФАШИСТИТЕ
Анонимен

2022.05.07 | 21:05

5
В Мариопол ще лети парад даже.
ЯДРЕН АПОКАЛИПСИС

2022.05.07 | 16:27

4
Пътят, по който администраторът на Байдън ни води, ще доведе до Трета световна война и ядрен Армагедон. Нашите страни, семейства и свят ще страдат отвъд поносимото. Светът ще изчезне!Очевидно народите по света не искат това.
Идиотизъм в действие

2022.05.07 | 15:57

3
Драскачите , мухите и идиотите никога не свършват
Просто човек

2022.05.07 | 15:37

2
8-ми май!
ха дано

2022.05.07 | 14:54

1
ама на дали

Добави коментар

Водещи новини