Финансовият министър на САЩ: Глобалният икономически растеж ще бъде засегнат от войната в Украйна

  • 13 април 2022 20:06

  • 524
  • 3
Финансовият министър на САЩ: Глобалният икономически растеж ще бъде засегнат от войната в Украйна
© Getty (архив)

Глобалният икономически растеж ще бъде засегнат от войната на Русия в Украйна, заяви американският министър на финансите Джанет Йелън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10724

В резултат на действията на Москва рязко са се повишил цените на храните, енергията и на някои метали, подхранвайки съществуващия инфлационен натиск, отбеляза тя.

"Вероятно това ще бъде удар за глобалния растеж", каза Йелън на събитие, организирано от Атлантическия съвет във Вашингтон, и допълни, че се тревожи повече за перспективите за рецесия в Европа, която е най-уязвима от прекъсвания на енергийните доставки от Русия.

Йелън призова Китай и други страни да помогнат за прекратяване на "отвратителната война" в Украйна като предупреди, че онези, които се стремят да подкопаят западните санкции наложени на Русия, са изправени пред последствия. Тя също така изрази надежда Китай да направи нещо положително от своите "специални отношения" с Кремъл, и предупреди, че  световното положение на Пекин ще пострада, ако не успее да го стори.

Пекин не може да очаква от световната общност да уважава каквито и да било бъдещи призиви за суверенитет и териториална цялост, ако не спазва тези принципи "сега, когато има значение", каза финансовият министър и добави, че отношението на света към Китай и по-нататъшната икономическа интеграция на страната, могат да бъдат повлияни от реакцията "към нашия призив за решителни действия срещу Русия".

Тя предупреди страните, които все още не са предприели мерки срещу Русия, "може би, виждайки възможност да спечелят, като запазят отношенията си с Русия и запълнят празнината, оставена от другите страни, напуснали руския пазар", че мотивите им са недалновидни.

Швейцария се присъедини към най-новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

"Същият подход и споделени ценности могат да помогнат за решаването на други големи проблеми като изменението на климата, прекратяването на пандемията от коронавирус и подкрепата на страните с ниски доходи", каза също Йелън.

По нейните думи са необходими промени и за "модернизиране на нашите съществуващи институции като Международния валутен фонд (МВФ) и международните банки за развитие, така че те да са пригодени за условията на 21 век".

"Бъдещето на нашия международен ред, както за мира и сигурността, така и за икономически просперитет, е заложено на карта", каза Йелън и добави, че "обединената коалицията, подкрепяща санкциите срещу Русия няма да бъде безразлична към действията, подкопаващи санкциите, които въведохме."

Изявлението на Йелън идва дни, след като американският президент Джо Байдън предупреди Индия, която не е налагала санкции на Москва, че купуването на повече петрол от Русия не е в интерес на Делхи.

Вашингтон и неговите съюзници се стремят да притиснат Индия, Китай и други непредприели санкционни мерки, за да заемат ясна позиция срещу Русия и това, което тя нарича "специална военна операция".

Валери Зайцев
524 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петров

2022.04.15 | 08:26

3
Резултатите от изборите в Унгария и Сърбия, както и резултатите от първия тур на президентските избори във Франция, показват, че населението на Европа не е готово да последва манипулаторите от Брюксел в пропастта. Кризата, предизвикана от събитията около Украйна, направи невъзможно удобното съвместно съществуване на европейската бюрокрация и самите европейски народи. Тихото недоволство се превръща в открита политическа борба, чийто изход е трудно предвидим. Възможно е в онези страни, където еврократите ще трябва да се оттеглят, да назреят много по-благоприятни от днес условия за диалог с Русия. Тогава ще трябва да се говори с тях отделно, както днес с Унгария и Сърбия.

2022.04.14 | 10:48

2
НАТО ГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА.САЩ ПРЕДРАЗПАД!

2022.04.13 | 20:33

1
Глобалният икономически растеж ще бъде засегнат от санкциите срещу русия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини