Общото събрание на ООН осъди с голямо мнозинство Русия за инвазията в Украйна

  • 02 март 2022 22:54

  • 3541
  • 12
Общото събрание на ООН осъди с голямо мнозинство Русия за инвазията в Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Общото събрание на ООН днес гласува с голямо мнозинство резолюция, с която осъжда Русия за инвазията й в Украйна, и поиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили - акт, който има за цел да изолира Русия в световната организация, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13758

Резолюцията, подкрепена от 141 държави членки на Общото събрание от общо 193, стана резултат от рядка по рода си извънредна сесия, свикана от Съвета за сигурност на ООН в момент, когато украинските сили се сражаваха за пристанището Херсон, подложени на въздушни удари и разрушителни бомбардировки, които принудиха стотици хиляди хора да избягат от града.

Мощна експлозия отекна до централната гара в Киев

Текстът на резолюцията "осъжда" руската "агресия срещу Украйна". Последният път, когато Съветът за сигурност е свиквал на извънредна сесия Общото събрание на ООН, е бил през 1982 г. според сайта на световната организация.

Трийсет и пет страни членки, включително Китай, се въздържаха, а пет държави, сред които Русия, Сирия и Беларус, гласуваха против резолюцията. Макар резолюциите на Общото събрание на ООН да не са обвързващи, те имат сериозна политическа тежест.

Русия разрушава критична инфраструктура, включително за питейна вода и газ за милиони хора и изглежда се готви да засили бруталността на кампанията си срещу Украйна, каза в реч пред Общото събрание американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

"Това е един изключителен момент", каза Томас-Грийнфийлд.

"Днес повече от всеки един момент от най-новата история ООН е изправена пред предизвикателство", каза тя и призова: "Гласувайте "За", ако смятате, че страните членки на ООН, включително вашата собствена, имат право на суверенитет и териториална цялост. Гласувайте "За", ако смятате, че Русия трябва да бъде държана отговорна за своите действия".

След почти една седмица Русия все още не е постигнала целта си да свали от власт украинското правителство, но получи безпрецедентен отпор от страна на Запада, чиито санкции нанесоха тежък удар по финансовата й система, а големи държави изтеглиха инвестициите си от страната.

Вашингтон наложи няколко пакета санкции, включително срещу руския президент Владимир Путин и Централната банка на Русия, от началото на руската инвазия в Украйна - най-голямата военна офанзива в Европа от края на Втората световна война. Москва нарича войната "специална операция".

Руският посланик в ООН Василий Небензя отрече Москва да е извършвала удари срещу цивилни и предупреди, че приемането на резолюцията може да доведе до още по-голяма ескалация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3541 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.03.03 | 23:37

12
плашипу..рници с високи заплати още преди инвазията трябваше да разположите сините каски по границата русия украйна пазите си розовите д..ца и високи заплати
николов

2022.03.03 | 10:24

11
Браво! Путинисти ще идете ли в Хага, когато съдят водача ви? Гади ми се от Путинисти! Но съм щастлив, че си отивате!!!

2022.03.03 | 10:18

10
САЩ СА ЗЛОКАЧЕСТВЕН ТУМОР, КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРЯЗАН ОТ СВЕТА!
Светла

2022.03.03 | 02:52

6
В българския език няма дума ‘инвазия’ или ‘инвазията’ или ‘видеата’. Превода на думата ‘invasion’ е агресия. ‘Персона нон грата’ (persona non grata) е още една дума видях на една друга статия. Потресена съм от това което виждам. Ако не знам английски нямаше да разбера какво говорите. Вземете си българо-английски речник и ползвайте правилните думи в българския за да ви разбират хората.

2022.03.03 | 06:08

9
Тя и за персона нон грата не е чувала...Кога та обрулиха от мушмулата,ма Светле?

2022.03.03 | 06:03

8
Светла,къде си тръгнала да се правиш на професор като най-вероятно и училище не си завършила...Явно е,че нямаш понятие от собствения си език,да не говорим за чужди,а книга и речник,за теб сигурно са мръсни думи! Това,че ти не си чувала цял куп думи не значи,че ги няма в българския език...Познанията ти по английски също са потресаващи...Инвазия и агресия са две съвсем различни думи,които съвсем реално си съществуват и в българския,и в английския,и в много други изици. И навсякъде звучат почти еднакво защото в същност идват от латински език...За домашно ти давам да погледнеш в някой правописен речник как е множественото чило на думата "видео",и най-вече да се научиш да не се напъваш да си показваш простотията и невежеството пред хората!
Сърбеца

2022.03.03 | 05:28

7
Лицемери и васли на сащ, що не осъдихте Онвазията в Либия, Ирак, Афганистан, Виетнам ??? Мръсни лицемери гнусни

2022.03.03 | 01:00

5
А това общо събрание няма ли да попита Сащ и Англия защо имат бази за биологично оръжие в Украйна ???? Защо се разработват вируси и бактерии там??? Как така изведнъж целия свят се намеси с тези санкции каквито преди света не е виждал,кога е следващата пандемия??! Е тея въпроси мен ме вълнуват??? А от тея направо ми се гади
А ТВА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ЕТАЖНАТА ХАМЕРИКАНСКА СОБСТ

2022.03.03 | 00:42

4
КЪДЕ БЕШЕ КОГА НАТО ИЗСИПА 15 ТОНА УРАН НАД ЮГОСЛАВИЯ! ДОКАЗАНА НО И ДО ДНЕС НЕНАКАЗАНО ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!
kiro gela

2022.03.03 | 00:18

3
Смешници!
А ★♠♪

2022.03.02 | 23:28

2
А НАЩИ КОМУНДЕЛИ КОГА ЩЕ ГИ ИЗПРАВИМ НА СЪД ..ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО...
Да Бе

2022.03.02 | 23:02

1
И какво следва, ново събрание и после ново.... обърнахте го на цирк ващо

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини