Ердоган ще посети Киев

  • 28 януари 2022 13:01

  • 632
  • 1
Ердоган ще посети Киев
© gettyimages

Предвижда се на 3 февруари т.г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети Украйна.

Според съобщение на информационната Дирекция на държавния глава Ердоган ще се срещне и разговаря на четири очи с украинския президент Володимир Зеленски.

Двамата президенти ще участват и в заседанието на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо ниво Турция-Украйна, което ще е 10-то поред.
Делегация от министри и бизнесмени ще придружава Ердоган.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13038

Лукашенко: Войната е възможна само ако Беларус или Русия бъдат атакувани

Според наблюдатели се очаква акцентът на визитата да бъде върху конфликта между Русия и Украйна, което предопределя е важността й. Предвижда се Ердоган да посредничи за разрешаване на кризата, се посочва в коментарите.

Датата за посещението на Ердоган в Киев бе няколко пъти отлагано предвид напрежението между Киев и Москва. Преди това Ердгоган предложи Турция да бъде посредник за разрешаване на кризата и да бъде домакин на среща между президентите на Русия и Украйна. Предложението бе подкрепено от украинския президент Володимир Зеленски, но Владимир Путин отказа.
 

"Засега няма каквато и да е експертна работа по официални канали по предложението на Анкара да бъдат проведени преговори между Русия и Украйна", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Анкара е изключително обезпокоена от продължаващото напрежение ,което я поставя в позиция между два огъня.

Лавров: Русия не иска война с Украйна

"Турция преценява напрежението между Турция и Украйна като сериозно и продължаващо", заяви тези дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Руско-украинският конфликт поставя Турция в позиция между два огъня, поради близките отношения, които поддържа и с двете страни и които имат различни измерения, като се започне от енергетиката /с Русия/ и се стигне до военно техническото сътрудничество /Украйна закупи турски безпилотни самолети за армията си/.

Това поставя Анкара в по-изгодна позиция за посредничество от която и да е друга страна в региона и без съмнение е, че Ердоган ще използва докрай възможностите си.

"Конфликт между Русия и Украйна ще представлява" сериозно нарушение "на мира в региона и е неприемлив за нашата страна", заяви турският президент Ердоган.

На първото си заседание за 2022 година Съветът за национална сигурност на Турция излезе с призив за намиране на разрешение на руско-украинския конфликт и преодоляване на напрежението.

На фона на тези развития не е трудно да се прогнозира, че визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 3 февруари в Киев ще има повече смисъла на посредничество за провеждане на разговори между Киев и Москва, на които Анкара да бъде домакин.

Последвайте канала на

Калина Христова
632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
браво Ердо

2022.01.29 | 07:33

1
така трябва,мирът преди всичко

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини