Кампанията на Китай за "нулев COVID" е подложена на изпитание на фона на скок на случаите на Омикрон

  • 18 януари 2022 13:44

  • 1093
  • 0
Кампанията на Китай за "нулев COVID" е подложена на изпитание на фона на скок на случаите на Омикрон
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Китай засилва своята стратегия за "нулев COVID", като казва, че разпространението на потенциално по-лекия вариант Омикрон не е причина за сваляне на гарда. Това става на фона на предупреждения за икономически сътресения и дори за обществени размирици, след като локдауните навлизат вече в третата си година, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Други страни говорят за преход от "пандемия" към "епидемия", а Китай засилва политиките за ликвидиране на всякакви нови огнища веднага след тяхната поява, като затваря градове, спира транспортни връзки и предприема програми за масово тестване. Този подход държи заразяванията на минимално ниво, но някои експерти предупреждават, че Китай може да стане жертва на собствения си успех, тъй като липсата на контакт с COVID-19 през последните две години прави страната уязвима за по-заразния Омикрон.

Това може да накара властите да прибегнат до още по-драконовски мерки, с още потенциални нарушения на световните снабдителски вериги, поне до важния конгрес на управляващата комунистическа партия през есента, когато се очаква президентът Си Цзинпин да си осигури трети мандат като лидер на Китай.

Китай сам "се е натикал в ъгъла", заяви пред Ройтерс специалистът по световно здравеопазване в американския изследователски институт Съвет за външни отношения Янчжон Хуан.
"Пекин изглежда уверен, че строгите пандемични мерки за контрол все още ще работят", каза Хуан. "Но при голямо населението, което няма имунитет срещу COVID-19, за този нов вариант би трябвало да му е лесно бързо да се размножи и разпространи в Китай."

През последните седмици заради заразявания на пътници Китай отмени десетки пристигащи от чужбина международни полети.

Служителят по превенция на заболяванията в китайската Национална здравна комисия Хъ Цянхуа каза, че макар да е подложена на засилващ се натиск от внесени инфекции, страната все още е добре подготвена за овладяване на вируса. "Щом бъде открита епидемия, незабавно ще се предприемат действия за справяне с нея, за да се гарантира, че хората ще се радват на щастлив и мирен пролетен фестивал", заяви Хъ пред репортери в събота.

Наближаването на лунната Нова година, когато стотици милиони хора обикновено пътуват, вече доведе до по-строги ограничения в много градове.

ЖЕРТВА НА УСПЕХА

В Шанхай - голям транзитен пункт, в който през последните седмици се наблюдава значително увеличение на "внесените" заразявания, властите напоследък затвориха офис сгради, универсални магазини и чайна, в която са работили двама души, дали положителни проби за COVID-19. Няколко училища в града бяха затворени по-рано за празника.
Китай се превърна в жертва на собствения си успех и сега се мъчи да намери изход, заяви този месец в доклад базираната в САЩ консултантската фирма "Юрейжа груп".

"Първоначалният успех за нулев COVID-19 и личното ангажиране на Си прави невъзможно да се промени курсът", беше посочено в доклада. "Политиката на Китай няма да успее да овладее заразяванията, което ще доведе до по-големи огнища, а това на свой ред ще изисква по-строги локдауни", заяви "Юрейжа груп", прогнозирайки по-големи икономически сътресения и нарастване на общественото недоволство.

Това предизвика в петък гневния отговор на контролирания от властите в. "Чайна дейли", който определи коментара като "нелепо предположение, пълно с политически предразсъдъци". Бързото разработване от Китай на собствени ваксини беше друг първоначален успех, който може да предизвика проблеми. Китай успя бързо да ваксинира огромното си население, докато много други страни все още се съревноваваха за доставки, но проучвания навеждат на мисълта, че е възможно неговите ваксини да не са толкова ефективни срещу Омикрон, колкото ваксините с иРНК, широко използвани на Запад.

Омикрон вече преобладава в Египет

Банката от Уолстрийт "Голдман Сакс" каза, че едва 10 процента от клиентите й в Китай смятат, че "политиката за нулев COVID-19" може да бъде смекчена в идните месеци.
Китайски служители засилиха предупрежденията.

Омикрон е "по-бърз и по-невидим от Делта, но все пак има разрушителна сила, която не може да се пренебрегва с лека ръка", каза Чжан Вънхон, който ръководи експертен екип в Шанхай за лечение на COVID-19, в микроблога си във Вейбо.

Потребители на социалните мрежи изразиха разочарование от затягането на правилата преди празника.

Жителка на Шанхай написа във Вейбо, че "почти не смее да излиза от къщи" заради затварянията напоследък.

"Изтъкването на риска от новия вариант помага за поддържане на страха в обществото, а това оправдава продължаването на политиката за нулев COVID-19", каза Хуан от Съвета за външни отношения. "Но то също така прави още по-трудно за Китай да приложи стратегия за изход."

 

Валери Зайцев
1093 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини