Омикрон разкрива слабите места на европейските здравни системи

  • 17 януари 2022 16:45

  • 727
  • 0
Омикрон разкрива слабите места на европейските здравни системи
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Официален представител на Световната здравна организация (СЗО) предупреди миналата седмица, че за някои европейски страни може да се "затвори вратата" към възможното предотвратяване на претоварването на здравните им системи и то в момент, в който вариантът Омикрон на коронавируса бележи почти вертикален ръст на инфекциите, коментира АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Във Франция, Великобритания и Испания, които имат сравнително силни системи за обществено здравеопазване, вратата може би е вече затворена.

Началникът на интензивно отделение в болница в Страсбург отпраща пациенти. Хирург в лондонска болница описва критично забавяне в диагностицирането на раково болен. Решителността на Испания да предотврати колапс на здравната си система е подложена на изпитание от продължаващата тенденция медицински персонал да не може да ходи на работа заради Омикрон.

"Има много пациенти, които не можем да приемем и тъкмо пациентите без коронавирус са косвени жертви на всичко това", каза д-р Джули Хелмс, която ръководи интензивното отделение в Университетската болница в Страсбург в Източна Франция.

Две години след началото на пандемията изключително заразният вариант Омикрон засяга различни обществени услуги. Ефектът на Омикрон върху здравните заведения накара много хора да преоценят устойчивостта на системите на общественото здравеопазване, които се считат за основен източник на равни грижи.

Според експерти проблемът е, че малко здравни системи досега са развили достатъчна гъвкавост, за да се справят с криза като коронавируса. А повтарящите се резки покачвания на инфекциите са ангажирали прекалено много останалите здравни системи, за да могат да осъществят промени по време на дългата извънредна ситуация.

Точно сега нивата на хоспитализации на глава на населението са толкова високи във Франция, Италия и Испания, колкото бяха и миналата пролет, когато трите държави бяха въвели локдауни или други ограничителни мерки. За трите седмици до 9 януари броят на хоспитализации на пациенти с коронавирус в Англия е малко по-висок, отколкото беше в началото на февруари миналата година, когато повечето жители все още не бяха ваксинирани.

Този път няма локдауни. Институтът за здравна метрика и оценка към Вашингтонския университет прогнозира, че в рамките на 2 месеца повече от половината население в 53-те държави в европейския регион на СЗО ще се зарази с Омикрон. Това включва лекари, медицински сестри и технически служители в обществените болници.

Учен от БАН: Рано или късно Омикрон ще зарази почти всички

Миналата седмица в Страсбург от работа отсъстваха около 15 процента от болничния персонал, който възлиза на 13 000 души. В някои болници отсъстват 20 процента от служителите. За да се запълнят дупките, постоянно се налага да се правят и преправят графици; пациенти, които не са в критично състояние, трябва да чакат.

Във Великобритания, както и във Франция, здравната система се пропуква заради Омикрон, въпреки че изглежда, че боледуването при този вариант протича по-леко, отколкото при предшествениците му. Британското правителство този месец мобилизира военен персонал, включително и медици, в помощ на лондонските болници. Те се присъединиха към останалите военни, които вече помагаха при поставянето на ваксини и обслужването на линейки.

В Кралската свободна болница в Лондон д-р Лейе Аджай разказа за пациент, който е бил диагностициран с рак прекалено късно. "За съжаление, когато ние най-накрая успяхме да прегледаме пациента, ракът вече имаше разсейки", каза лекарят. "Става въпрос за млад пациент, който е в средата на 50-те години. Ако го бяхме прегледали преди година, може би щяхме да предложим операция, с която можеше да оздравее. Сега провеждаме палиативни грижи", каза той.

Близо 13 000 пациенти в Англия трябваше да чакат, настанени в носилки в продължение на повече от 12 часа, преди да се освободи болнично легло, сочат разпространени по-миналата седмица данни на Националната здравна служба (НЗС). Във Великобритания около 5,9 милиона души очакват прегледи за рак, планови операции или други грижи. Според някои експерти през следващите 3 години броят им може да се удвои.

През април 2020 г., докато преминаваше първата вълна на коронавируса, европейският офис на СЗО изготви ръководство за това как здравните системи да разработят ресурси за справяне с нови резки покачвания на заразените, които включваха и назначаването на на временно заети лица в сферата на здравеопазването.

"Въпреки факта, че някои страни си мислеха, че са подготвени за възможна пандемия, те всъщност не бяха. Корабът се строи, докато плава", каза д-р Дейвид Хеймън, който е бивш ръководител на отдела за инфекциозни болести към СЗО. Но години наред преди да на стъпи пандемията Франция намаляваше броя на болничните легла и съкращаваше лекари и медицински страни. А сега, когато всеки ден започнаха да се инфектират стотици служители в болниците, ясно се видя, че натрупаните липси не могат отново да се запълнят за няколко месеца. Дори разрешението на заразени с коронавирус здравни работници да ходят на работа не е беше достатъчно.

Британската Конфедерация на НЗС, която е членска организация за спонсори и доставчици, казва, че в началото на пандемията е имало недостиг от 100 хиляди здравни служители, а сега ситуацията се е влошила още повече.

Първата вълна на пандемията доведе здравната система в Испания до предела на възможностите й. Болниците трябваше да импровизират в лечението на пациентите и превръщаха операционни зали, физкултурни салони и библиотеки в интензивни отделения. Обществото с ужас видя как пенсионери умират в старческите домове без дори и да бъдат отведени в държавните болници, чиито капацитет вече беше надхвърлен.

После испанското правителство обеща да не допуска подобен колапс да се случи отново. В сътрудничество с регионалните здравни служби бяха проектирани т.нар. "планове за еластичност", които да се справят с внезапните промени в търсенето на здравна помощ, особено в интензивните отделения.

Идеята е, че болниците имат оборудването и поне на теория - персонал, които могат да увеличат капацитета си в зависимост от нуждите. Но критици на здравната политика на правителството казват, че от години насам са предупреждавали за недостига на персонал в болниците, което е основен източник на трудностите при предоставяне на грижи по време на сегашната вълна.

"Ключовият елемент е гъвкавостта - да имаме сгради, които могат да се разширяват, персонал, който е гъвкав в приемането на нощни смени. Гъвкавост в споделянето на тeжестта и регионалната структура", каза д-р Мартик Маккий, който е професор по обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. "Леглото е обект от мебелировката. Важен е персоналът около него", заключи Маккий.

Д-р Хелмс от интензивното отделение в Страсбург великолепно знае това. В нейното отделение има място за 30 легла. Но има достатъчно персонал да се грижи само за пациентите в 26 легла, които в момента са запълнени. Ситуацията може бързо да се промени, когато Омикрон засегне региона с цялата си сила.

"Все още сме в разгара на сложна епидемия, която се променя всеки ден. Трудно е да си представим какво трябва да изградим в бъдеще за други пандемии, но ние ще трябва да се замислим за системата в която организираме нашата грижа", каза д-р Никола Льофевр, който ръководи инфекциозната болница в Страсбург.

Той каза, че Европа е подготвена да се справи с изолирани огнища, както е била подготвена и преди. Пандемията обаче е изложила отслабените основи на всички здравни системи, дори и на тези, които се считат за част от най-добрите в света.

Валери Зайцев
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини