Проф. Вл.Чуков за novini.bg: По примера на талибаните

  • 07 януари 2022 12:11

  • 809
  • 0
Проф. Вл.Чуков за novini.bg: По примера на талибаните
© pixabay

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

През миналия месец декември в югоизточната провинция Съчуан китайските власти са принудили тибетски монаси и други местни жители да присъстват на разрушаването на голяма статуя на Буда. Причина за това са били "официални оплаквания за големия й размер и височина". Това съобщава Радио Свободна Азия, базирано на свидетелски показания.

Става въпрос за 99-футова статуя в окръг Лухуо /Драго на тибетски/ в Тибетската автономна префектура.

Освен статуята са били разрушени и 45 молитвени платформи, ползвани от тибетските монаси. Сайтът на американската медия цитира тибетски източници в изгнание, които са се свързали с монаси от манастира Гаден Мгиал Линг, както и с тибетски жители, живеещи в град Чуар и околните селища. Процесът на разрушаването продължил цели девет дни.

Пред медията тибетец, живеещ в Индия, пожелал анонимност, тъй като семейството му живеело в Лухуо, дава детайли: „Наред с местните жители на разрушаването са присъствали и много полицаи, които имали за задача да предотвратят някакви реакции от жителите, както и да следят те да нямат фотоапарати или телефони, с които да направят снимки, клипове или други видео материали.“

Друг тибетец, също живеещ в Индия и също останал в анонимност добавя, че начинът на разрушаването е бил много унизителен за местните, но особено за монасите. Според източниците статуята е била построена през 2015 г. и е струвала около 6,3 млн. долара. Същите власти, които са я позволили, сега са променили мнението си, издавайки заповед за нейното разрушаване. Мотивът е, че е станала „твърде висока“.

Актът по разрушаването на статуята идва в момент, в който правозащитни организации засилиха критиките срещу китайските власти относно политиката на потискането на правата на малцинствата в страната.

В момента мароканското правителство беше остро критикувано от тях, когато то реши да предаде активиста за защита на правата на уйгурското малцинство Идирези Айшан на Китай. Последният е пристигнал в североафриканската държава през юли 2021 г. от Турция по покана на свой колега-компютърен инженер. Още на летище Казабланка той е бил арестуван и предаден на съд. За Айшан китайските власти са били издали червена бюлетина на Интерпол за „извършените от него престъпления”.

Аделина Делийска
809 0

Свързани новини

Водещи новини